Actualitat

  PROGRAMA ELECTORAL  

Nacional

Canillo

Encamp

Ordino

La Massana

Andorra la Vella

Sant JuliĆ 

Escaldes-Engordany

Nacional

El Grup Parlamentari Demòcrata impulsa una taula de diàleg per millorar la sostenibilitat del sistema de salut

El Consell General ha donat llum verda a la constitució d’una taula de debat sobre salut amb l’objectiu d’analitzar i concretar accions encaminades a trobar un fórmula que asseguri la sostenibilitat i perdurabilitat del sistema sanitari a través d’una major fiscalització de la despesa de la CASS i del SAAS.

Aquesta és la finalitat de la proposta de resolució que la majoria demòcrata al Consell General ha impulsat conjuntament amb el grup parlamentari liberal en el marc del debat monogràfic que s’ha desenvolupat entre ahir i avui a la cambra i que s’ha tancat amb l’aprovació de quatre propostes de resolució del total de les 7 presentades.

El conseller general i president de la Comissió Legislativa de Salut, Carles Jordana, ha criticat la no adhesió del Partit Socialdemòcrata a la nova taula de debat i ha retret l’actitud adoptada pels consellers ‘ahir, negant-se a proposar una alternativa al model de salut vigent i, avui, no fent cap proposta ni tan sols transaccionar la que s’ha aprovat’. Jordana ha mostrat la seva estupefacció davant l’actitud del grup socialdemòcrata i l’ha acusat de participar-hi per buscar un titular, sense voluntat de construir, de debatre i d’aportar en positiu: ‘com li pot saber greu que s’arribi a un acord en aquesta cambra per trobar solucions a un tema d’interès general?’, ha manifestat Jordana.

El Consell General ha donat llum verda a tres propostes més: la inclusió d’una partida als pressupostos del 2018 per a la creació d’una unitat de radioteràpia (SDP), l’elaboració d’un estudi intern per analitzar la creació d’un servei de farmàcia a la residència El Cedre i l’elaboració d’una auditoria del sistema de transport sanitari.

Línies mestres de la reforma i calendari

Demòcrates per Andorra considera que el debat monogràfic ha estat constructiu perquè, d’una banda, ha permès explicar novament els eixos de la reforma sanitària i de l’altra, ha servit per donar compte de l’estat d’implementació de la mateixa, del qual en va donar compte ahir el Ministre de Salut, Carles Àlvarez. Tanmateix, el debat ha donat lloc a un nou marc de col·laboració entre forces polítiques generat pel seguit de propostes plantejades ahir per Liberals d’Andorra, essent la única força que va plantejar alternatives i propostes durant el debat, algunes de les quals es recullen a la proposta d’acord assolida avui.

Durant la seva intervenció, el ministre va reiterar la voluntat d’impulsar un procés de transformació de la sanitat, de forma progressiva i participada per tots els agents implicats: usuaris, professionals i institucions. Álvarez va destacar els principis de solidaritat i coresponsabilitat que sustenten aquesta transformació, la qual possibilitarà la posada en marxa de la via integrada d’accés al sistema de salut i un major control sobre l’eficiència dels recursos i serveis sanitaris.

Com a punt inicial i pedra angular de la reforma tenim una la Llei de drets i deures del pacient i de la història clínica compartida, actualment en tràmit parlamentari. El Govern també està treballant en programes d’atenció a la cronicitat –com el de la diabetis i les demències- i en el Pla de Salut Mental. En l’àmbit preventiu, el Ministeri de Salut té previst posar en marxa el Programa de detecció precoç del càncer colorectal.

Tanmateix, el Govern està avançant en la negociació dels nous convenis de prestació de serveis (CASS-Col.legi de Metges, CASS-SAAS i SAAS amb metges liberals). Un dels aspectes destacats pel que fa a la implementació de la reforma sanitària és el reglament de la Via Integrada, que s’aprovarà després de l’estiu, així com el de la Cartera de Serveis. Recordem que aquesta mateixa setmana el Govern va donar llum verda al Decret d’acreditació de metges.

A nivell legislatiu, Carles Àlvarez va anunciar la presentació, abans d’acabar l’any, dels Projectes de llei de reproducció humana assistida i de cèl.lules, teixits, òrgans i teràpia avançada. De cara al primer trimestre del 2018, Salut té previst tenir enllestits els textos dels Projectes de llei de professions sanitàries i del medicament.

Facebook
|
Twitter
|
Linkedin
|
Google +
|Què defensem?

×


Suma't a   


Segueix-nos

Seu del partit
Passatge Antònia Font Caminal núm.1
Ed. Prat de les Oques
Despatx 403 Escaldes-Engordany AD700.
+376 805 777

No dubtis en posar-te en contacte amb nosaltres!

Subscriure a la newsletter
Afilia't
© 2016 Demòcrates per Andorra

Subscriure a la newsletter

×