Actualitat

  PROGRAMA ELECTORAL  

Nacional

Canillo

Encamp

Ordino

La Massana

Andorra la Vella

Sant JuliĆ 

Escaldes-Engordany

Nacional

Demòcrates per Andorra impulsa el primer gran pas per garantir els drets de les persones amb discapacitat

El Consell General ha aprovat avui el Projecte de llei de mesures urgents per a l’aplicació del Conveni de les persones amb discapacitat que la cambra va ratificar l’any 2013 amb el suport de tots els grups polítics. El nou text implica la modificació de 12 lleis així com l’elaboració de 7 projectes de llei i de 4 reglaments en un període de 6 mesos a dos anys.

A partir d’ara comença un procés d’adaptació de les normes internes a les previsions del Conveni de les Nacions Unides que s’anirà desenvolupant de forma progressiva. A banda de les modificacions conceptuals, el Ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha explicat els cinc grans aspectes que es veuran afectats de forma positiva pel nou marc legal.

La nova llei prohibeix al propietari d’un immoble l’increment del lloguer quan faci obres per millorar l’accessibilitat de l’habitatge ocupat per un arrendatari que tingui discapacitat. Dins d’aquest àmbit, s’estableix també el dret dels propietaris dels pisos a exigir a la comunitat la realització d’obres per garantir uns paràmetres mínims d’accessibilitat.

A nivell judicial, s’escurça de 72 a 24 hores el termini màxim de què disposaran els batlles per ratificar un internament d’urgència. A nivell econòmic, es modifica la Llei de serveis socials i sociosanitaris i es transforma el complement de pensió de jubilació de les persones amb discapacitat en una pensió de solidaritat. La principal diferència entre una i altra és que es garanteix  que l’import i les condicions de la pensió no es veuen afectats en el moment de la jubilació.

Finalment, a nivell educatiu, es fa un pas decisiu en matèria d’inclusió escolar amb la posada en marxa de programes educatius individualitzats per a les persones amb discapacitat amb tot el que això implica: l’obtenció de títols oficials que acreditin el nivell d’educació cursat, exempció de taxes o certificació d’estudis.

Pel que fa a l’àmbit laboral, se suprimeix la regulació dels contractes de baix rendiment i s’estableix un nou model d’inclusió laboral i sociolaboral de les persones amb discapacitat.

El Pla d’Estadística 2017-2020

Andorra disposarà també d’una base estadística amb dades homologables als paràmetres que utilitzen altres països gràcies a l’aprovació de la Llei del Pla d’Estadística 2017-2020 que inclourà, entre altres aspectes, la creació d’un Consell Andorrà d’Estadística.

Durant la sessió d’avui també s’ha donat llum verda amb l’assentiment de tots els consellers i conselleres als dos projectes de llei per a la modificació de la Llei d’intercanvi automàtic d’informació en matèria fiscal. Les modificacions impliquen l’ampliació d’un total de 73 països amb els quals s’intercanviarà informació d’aquí a dos anys: 41 el 2018, i 32 més el 2019.

Tal com ha explicat el conseller general Demòcrata, Marc Ballestà, aquesta xifra ‘mostra un cop més la clara voluntat del nostre país de ser un país transparent, homologat i cooperador’. Les modificacions també incorporen mesures per suspendre l’intercanvi d’informació automàtic amb aquells estats que no compleixin els requisits establerts en la llei.

La sessió també ha aprovat de forma unànime el crèdit extraordinari per a la construcció de la passarel·la entre la Plaça del Poble i el carrer de la Vall en compliment ‘del compromís adquirit pel Consell General amb el comú d’Andorra la Vella’, tal com ha recordat Marc Ballestà.

Facebook
|
Twitter
|
Linkedin
|
Google +
|Què defensem?

×


Suma't a   


Segueix-nos

Seu del partit
Passatge Antònia Font Caminal núm.1
Ed. Prat de les Oques
Despatx 403 Escaldes-Engordany AD700.
+376 805 777

No dubtis en posar-te en contacte amb nosaltres!

Subscriure a la newsletter
Afilia't
© 2016 Demòcrates per Andorra

Subscriure a la newsletter

×