Les fires de bestiar tenien, al segle passat, una importància cabdal a Andorra i a tot el Pirineu. S’hi mostraven els animals que s’utilitzaven per treballar els cultius i d’altres tasques agrícoles ja que llavors, pràcticament, no hi havia maquinària. Eren, per tant, espais d’intercanvi, compra i venda de bestiar, freqüentats no només pels habitants d’Andorra, sinó també per als tractants de bestiar dels països veïns.
Tradicionalment, aquestes fires es feien a la tardor, quan el bestiar baixava dels pasturatges d’alta muntanya i es dirigia cap a les corts. Totes les parròquies tenien la seva fira i, a més, els andorrans també participaven en les fires de Salàs, Organyà i Puigcerdà –del costat espanyol–, i a les d’Ax-les thermes, l’Aveyron i el Poitou –del costat francès–, per comprar bestiar o vendre el seu excedent.
Avui en dia, totes aquestes fires pràcticament han desaparegut o es realitzen amb un altre format. A Andorra únicament es mantenen la d’Andorra la Vella i la de Canillo.
A partir d’ara hi podrem sumar la d’Ordino. Aquest cap de setmana la parròquia organitza la seva Fira del Bestiar, amb la voluntat per part del comú de recuperar una tradició que fa aproximadament 70 anys va desaparèixer. Ho fa comptant amb la col·laboració dels pagesos i ramaders de la parròquia.
Tornar a celebrar la Fira a Ordino és, en primer lloc, un reconeixement al sector agrícola i ramader i un suport explícit a la indispensable tasca que duen a terme. Sovint no som conscients de com són d’importants: són un sector essencial per a la pervivència dels nostres paisatges i medi ambient. Fan de jardiners d’Ordino i del país sencer gràcies a les pastures i els cultius, contribueixen a la preservació dels nostres ecosistemes i redueixen, a la vegada, el risc d’incendis. Sense ells els comuns tindrien serioses dificultats per gestionar el seu territori i els paisatges estarien a l’erm. A més, garanteixen un dels principals actius del nostre país: el turisme de natura.
Tornar a celebrar la Fira a Ordino és, en primer lloc, un reconeixement al sector agrícola i ramader i un suport explícit a la indispensable tasca que duen a terme
Aquest punt es vincula directament amb la recent declaració de la parròquia d’Ordino com a Reserva de la Biosfera. No es tracta només d’un distintiu internacional, sinó d’un compromís perquè la parròquia preservi l’equilibri entre la sostenibilitat mediambiental, els valors culturals i el desenvolupament socioeconòmic. En aquest sentit, la Fira del Bestiar d’Ordino fomenta un sector tradicional, però a la vegada activa la resta de sectors (cultura, restauració, comerç, etc.). És un bon exemple de què implica ser Reserva de la Biosfera i quin és el camí del creixement de la parròquia.
Per exemplificar-ho, se celebra un concurs de bestiar, on hi participen els ramaders d’Ordino i que compta amb vuit seccions: tres d’animals bovins, quatre d’equins i una d’ovins. També té lloc el concurs nacional de mascles de la raça bruna d’Andorra, que fins ara se celebrava a la capital i que serveix també com a punt de trobada del sector.
Els concursos van acompanyats d’altres esdeveniments per fomentar el valor històric de la fira, com l’exposició d’eines agrícoles antigues, que han cedit les cases pairals de la parròquia i que eren essencials en una agricultura de subsistència. Es poden veure totes en una exposició que permet endinsar-nos en el passat i conèixer com els nostres avantpassats treballaven el camp.
La cultura també hi serà molt present, amb concerts d’artistes del país i dels voltants, la Mostra de la Trobada amb els acordionistes del Pirineu i l’actuació de l’esbart Valls del Nord, entitat molt arrelada a Ordino per la tasca social i cultural que realitza.
A més, la Fira del Bestiar és una gran oportunitat de dinamització, per atreure gent de tot el país i també a turistes, en una època de l’any en què acostuma a baixar l’afluència (també per aquest motiu s’ha decidit celebrar-la a la primavera). Així, s’acompanya d’un mercat de productes alimentaris i artesanals de Quilòmetre 0, a càrrec de productors nacionals i dels territoris veïns del Pirineu.
Som davant, després de mesos, d’un cap de setmana el qual ens poden visitar tant els nostres veïns del sud com els del nord. La Fira es converteix, per tant, en un excel·lent punt de partida per recuperar l’activitat de sempre. La participació desinteressada de moltes persones perquè l’esdeveniment sigui una realitat i la implicació del sector ramader són garantia perquè la Fira del Bestiar d’Ordino sigui un èxit i es consolidi com un dels esdeveniments tradicionals de l’any.
Article de la consellera general del Grup Parlamentari Demòcrata, Berna Coma, publicat a El Periòdic d’Andorra el 8 de maig del 2021.