La contractació pública d’Andorra es regia fins a la data per una llei del 2000 que, malgrat la seva eficiència, ja havia fet el seu recorregut i calia adaptar-la als temps actuals. Fruit d’això, el Govern va impulsar un nou projecte de llei de contractació pública, el qual vam aprovar el darrer dijous al Consell General. Ho vam fer amb els vots favorables de tots els grups parlamentaris, fet que demostra la seva rellevància, així com el treball productiu i la bona predisposició mostrada per tots els consellers membres de la Comissió legislativa d’Economia. El resultat és un text millorat i enriquit respecte al projecte de llei inicial.
Així, la llei de contractació pública aprovada aquest dijous modernitza els processos de contractació, els fa més transparents i eficients, gràcies també a les eines digitals, i els sotmet als compromisos de país de sostenibilitat, preservació del medi ambient i integració social. S’alinea amb les directives europees, i alhora també amb les característiques del nostre país, en què el teixit econòmic està format majoritàriament per micros, petites i mitjanes empreses. En aquest sentit, es regula com a sistema preferent la divisió dels contractes en lots, per afavorir la contractació de petites empreses, així com s’afavoreixen les ofertes presentades en UTE, amb l’objectiu que els operadors econòmics de menor dimensió hi puguin participar activament.
Pel que fa al procés d’oferta i licitació, s’estableix un nou paradigma gràcies a les eines digitals, amb la creació d’una plataforma electrònica. Serà en aquesta on es faran públiques les convocatòries de licitacions, les empreses presentaran les seves ofertes, i també serà l’espai on es publicaran els resultats. Tot amb molta menys càrrega burocràtica. És innegablement un pas més cap a la transparència de l’Administració i dels procediments de contractació pública, a la vegada que es guanya en eficàcia, es redueixen els terminis, augmenta la seguretat jurídica i es preserva la sostenibilitat, ja que l’ús del paper queda molt limitat.
La plataforma electrònica és innegablement un pas més cap a la transparència de l’Administració i dels procediments de contractació pública
D’altres aspectes destacats de la llei és que la seva aplicació s’amplia més enllà de l’Administració general i comunal. D’aquesta manera, les entitats, fundacions i ens del sector públic, les quals fins ara estaven sotmeses al règim privat, hauran de contractar sota el marc d’aquesta nova llei. Per dir-ho en altres paraules, el nou text passa a regular tota la despesa en contractació pública del país.
Pel que fa als compromisos mediambientals i de sostenibilitat, queden palesos en aspectes com que les contractacions d’obres, béns i serveis s’hauran de fer tenint en compte criteris ambientals i socials, així com les avaluacions de les ofertes.
En definitiva, podem estar satisfets de com, amb consens, hem aconseguit tenir una contractació pública més moderna, eficaç, flexible, digital i innovadora. Que a més es compromet clarament amb la transparència i la sostenibilitat i que, molt especialment, fa una aposta clara pel nostre teixit empresarial, al qual hem de donar suport perquè pugui superar aquests períodes convulsos que estem vivint.
Públics i privats han de poder tirar endavant, de forma conjunta, els grans reptes que ha d’afrontar Andorra.
Article de la consellera general del Grup Parlamentari Demòcrata, Maria Martisella, publicat a El Periòdic d’Andorra el 14 de maig del 2022.