El Consell General ha aprovat aquest dimecres un text legislatiu encarat a garantir la sostenibilitat del creixement urbanístic d’Andorra, a establir les bases per a una construcció més harmònica i equilibrada i a evitar una saturació que posi en perill els recursos, el medi natural i la capacitat de les infraestructures i instal·lacions nacionals. A la vegada, també aposta i se centra en regular el creixement turístic, concretament els habitatges d’ús turístic. El Projecte de llei per a la promoció de la sostenibilitat del desenvolupament urbanístic i del turisme, i de modificació de la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme, i la Llei general de l’allotjament turístic s’ha aprovat només amb els vots favorables dels grups parlamentaris de la majoria, Demòcrates, Independent i Ciutadans Compromesos. Per la seva banda, Terceravia finalment ha votat en contra i pel que fa al Grup Socialdemòcrata davant una llei decisiva i valenta ni tan sols ha participat del debat sobre la votació de la llei i ha decidit abandonar l’Hemicicle.
La llei no és extensa, però sí que compta amb mesures cabdals. Per una banda, estableix que els comuns, en el termini màxim de dos anys, elaborin estudis de capacitat de càrrega màxima de les seves parròquies i incorporar les seves conclusions als seus plans d’ordenació i urbanisme. Mentre no estiguin aprovats aquests estudis, l’aprovació de nous plans parcials, de projectes d’urbanització i l’atorgament de llicències d’edificació d’obres de nova planta d’edificacions i d’instal·lacions de tota mena resten sotmesos a un informe favorable dels ministeris competents en Urbanisme i Medi Ambient. Govern i comuns seran els qui definiran els criteris, via reglament. En qualsevol cas, ni els habitatges unifamiliars ni els plurifamiliars en règim de lloguer necessitaran passar per aquest procés.
Aprovats, malgrat la decisió del PS de marxar de la Cambra, els nous requisits constructius i la suspensió de dos anys als allotjaments turístics
Pel que fa als habitatges d’ús turístic, s’estableix una moratòria de dos anys de noves autoritzacions en apartaments i estudis. També durant aquest període, el Govern haurà d’elaborar un estudi que avaluï les repercussions actuals, futures, econòmiques i socials de l’activitat turística.
La presidenta suplent del Grup Parlamentari Demòcrata, Mònica Bonell, ha defensat que el vot favorable per un tema de “responsabilitat”. “És la nostra responsabilitat actuar. Per alguns amb aquesta llei actuem massa, i alguns ens diran que actuem massa poc. Però és el moment d’aturar-nos, amb serenor, és el moment de dotar-nos de totes les eines que tenim al nostre abast, que ens permetin teixir el model urbanístic i d’interacció amb el territori que volem per a Andorra”, ha manifestat durant la seva intervenció.
També ha demanat “calma i tranquil·litat” a promotors i propietaris, garantint-los que “no estem aprovant cap moratòria, sinó implementant un factor més de valoració a les autoritzacions de construcció que concedeixen els comuns”.
En relació amb la part de la llei que estableix una suspensió de les llicències d’habitatges turístics, ha justificat la mesura perquè la proliferació d’aquesta tipologia d’allotjament (amb més de 13.000 llits actualment al país), pot perjudicar la qualitat del turisme i contradiu la demanda de la ciutadania pel que fa a habitatges a preus moderats.
En acabar el Consell, Bonell ha lamentat l’actitud dels socialdemòcrates marxant de l’hemicicle sense ni tan sols debatre o opinar sobre la llei i ho ha titllat de “falta de respecte al Govern, al Consell General i a la ciutadania”.