Articles d'opinióCarles Enseñat

Millora del poder adquisitiu de la població, protecció en habitatge

1 comentari

Som partidaris de no intervenir el mercat, però també defensem la necessitat de fer-ho, de manera aïllada i puntual, davant una situació excepcional. Com l’actual, amb una inflació a escala mundial fora de la norma. També som partidaris de donar marge al lliure mercat, al creixement i progrés, però també defensem la necessitat de corregir-lo quan es creen injustícies, o per evitar-les. Evitar, per exemple, que famílies del país es quedin sense la seva llar per una pujada que no poden assumir –o una pujada abusiva– del lloguer.

Així mateix, també som partidaris i treballem per protegir les persones més vulnerables, en paral·lel a ser justos amb les persones que han treballat tota la vida per Andorra i que han fet del nostre país el que és ara. Han de comptar amb unes pensions i ajudes dignes.

Són aquests tres aspectes, aquests tres posicionaments, els que inspiren la Llei per a la millora del poder adquisitiu i en matèria d’habitatge, que vam aprovar aquest dijous al Consell General, gràcies als vots dels grups de la majoria. Una llei de només quatre articles, però summament importants per a la població, perquè millora els seus salaris i pensions i protegeix el dret a l’habitatge. El primer article de la llei fa referència a la revalorització de tots els salaris del sector privat que estiguin per sota els 4.000 euros mensuals. Els que estiguin per sota els 1.400 euros creixeran un 7,1%, que és la xifra amb la qual s’ha tancat l’IPC del 2022. A partir dels 1.400, la revalorització seguirà una línia descendent fins a arribar al 0% a partir dels 4.000 euros mensuals. Lògicament, la recomanació que fem és pujar tot l’IPC als salaris, però som conscients que algunes empreses no podrien suportar un increment tan significatiu de la seva massa salarial.

Per afavorir el càlcul i fomentar la transparència, tots els ciutadans i empreses poden calcular com queden els salaris pel 2023 en aquest enllaç: govern.ad/calculadora-revaloritzacio-dels-salaris

El segon article de la llei tracta l’actualizació de les rendes de lloguer d’habitatge residencial. En una situació normal, les rendes s’actualitzarien d’acord amb l’IPC, tal com estableix la Llei d’arrendaments, però novament reitero que la inflació extraordinària que tenim ens ha portat a buscar l’equilibri més just per a totes les parts. Per aquest motiu, es diferencien els contractes prorrogats (els que tenen més de cinc anys) i els més nous (menys de cinc anys). Per als primers, l’increment màxim és del 5% (que és el que s’apujaran obligatòriament també amb aquesta llei els salaris inferiors als 2.200 euros mensuals). Per als segons (més propers al preu de mercat), la pujada es limita a un màxim del 2%.

El tercer article va relacionat amb l’increment de les pensions de la CASS inferiors al salari mínim, que es revaloritzaran amb tot l’IPC, és a dir el 7,1%. A diferència dels dos articles anteriors, aquesta sí que és una mesura que fa molts anys que apliquem i a la qual continuarem donant suport els anys vinents. Perquè els nostres pensionistes s’ho mereixen i perquè, com a societat, ens fa més justos, resistents i units.

Els nostres pensionistes es mereixen que els pugem les pensions perquè, com a societat, ens fa més justos, resistents i units

Amb aquesta voluntat de protegir el poder adquisitiu dels nostres jubilats, aquest article va lligat al que votarem a finals de mes dins del Pressupost pel 2023: totes les pensions inferiors als 2.652 euros mensuals també s’apujaran un 7,1%. 

I el quart i últim article de la llei és l’increment, també de tot l’IPC, de les pensions de solidaritat per a la gent gran i per a les persones amb discapacitat. Una decisió que neix de la ferma vocació de justícia, d’integració i de protecció de la població més vulnerable de la nostra societat.

Són només quatre articles però, reitero, claus, necessaris, en la voluntat de millora del poder adquisitiu de la nostra població i de protecció del dret a l’habitatge. Articles que s’han desenvolupat des de l’equilibri perquè, en el cas dels dos primers, som conscients que impliquen esforços a les empreses i propietaris, que també pateixen la inflació. Per aquest motiu, els defensem des de l’excepcionalitat i la seva limitació en el temps.

 

Article d’opinió del president del Grup Parlamentari Demòcrata, Carles Enseñat, publicat a El Periòdic d’Andorra el 20 de gener del 2023.

Etiquetes: Articles d'opinió, Carles Enseñat

Articles relacionats

L’essència del ‘gràcies’
Biomedicina a Andorra