Articles d'opinióBerna Coma

Informació de qualitat per al ciutadà

Les relacions d’Andorra amb la Unió Europa es remunten a fa més de 30 anys i tots els Governs que hi ha hagut fins ara han treballat per trobar el millor encaix possible amb la UE.

És evident que un petit país com el nostre, no es pot quedar aïllat d’Europa.

L’Acord d’associació que ara tenim sobre la  taula, fruit d’anys de negociacions, es veu com la solució més apropiada per al nostre país. Una solució que ens permetrà participar d’una manera progressiva i estructurada en el mercat interior de la Unió Europea.

Tanmateix, l’Acord no és un tema que es pugui associar només al Govern actual, també a tots els Governs que l’han precedit, fet que mostra que és un tema de país. L’Executiu actual ha continuat la negociació de l’Acord, iniciat el 2015, treballant perquè sigui el més beneficiós per Andorra.

No obstant això, el Govern vol que aquest Acord sigui validat per la ciutadania en un referèndum vinculant, vista la importància de les implicacions que tindrà per a Andorra.

Per poder votar amb consciència i amb una opinió fonamentada, els ciutadans han de disposar de tota la informació disponible i partir d’unes bases metodològiques rigoroses, deixant fora les interpretacions esbiaixades. En aquest sentit, dimarts passat es va presentar l’estudi d’Anàlisi de l’impacte de l’Acord d’Associació entre Andorra i la Unió Europea, elaborat per l’ARI (Andorra Recerca + Innovació), liderat pel coordinador del grup d’anàlisi política de l’AR+I, Yvan Lara, i amb l’assessorament de la consultora KSNET. En aquest estudi s’avalua l’impacte que tindrà l’Acord en un període de 25 anys, del 2025 al 2050.

Tal com ens van explicar a la presentació, és un informe que ha estat elaborat amb una metodologia sòlida, segura, sense subjectivitats. L’objectiu és aportar a la ciutadania una informació de qualitat, estructurada i contrastada. Els escenaris que s’han estudiat són prudents i conservadors, i se situen en els mínims positius del que podríem esperar de l’Acord d’Associació.

Els resultats de l’estudi  són esperançadors.

En l’àmbit de l’economia, ens indiquen que, al llarg termini, tots els sectors se’n veuran beneficiats i que l’Acord tindrà un impacte positiu en el creixement econòmic, el qual serà sempre superior al creixement que tindria el país en l’escenari d’statu quo. Així doncs, el PIB creixerà i el mercat laboral es dinamitzarà.

L’Estudi exposa que l’Acord tindrà un impacte positiu en el creixement econòmic, el qual serà sempre superior al creixement que tindria el país en l’escenari d’statu quo

En l’àmbit social, les diferències serien mínimes pel que fa al creixement demogràfic amb Acord o sense. Per tant, el creixement serà moderat i la identitat estarà protegida. El mateix passa amb la seguretat ciutadana, no es veurà afectada i continuarem sent un país amb una alta seguretat. Per sort, els estudis destaquen una delinqüència i un atur amb unes taxes baixes.

No obstant això, pel que fa referència a la diversificació econòmica, l’Acord és un instrument que la pot impulsar, i que ens aportarà nombrosos beneficis si el sabem utilitzar adequadament. Tot i disposar de l’instrument, seran els estaments públics els responsables de treure-li el màxim de profit, per al bé del país i sempre pensant en l’interès general.

Som conscients que l’Acord d’associació és un tema complex, amb elements tècnics, no sempre senzills d’entendre i d’interpretar. Per això és tan important que l’Administració posi a disposició de la ciutadania tots els elements necessaris per detallar com s’ha negociat l’Acord, quines implicacions tindrà per al país en els diferents àmbits. En aquest sentit, l’Anàlisi d’impacte ja es pot consultar a la web www.ari.ad, així com l’Acord íntegre en la seva versió en anglès, a la web www.andorraue.ad  (pròximament disposarem del text oficial en català).

Queda aproximadament un any per a la celebració del referèndum i ara és el moment de fer partícip la ciutadania i donar-li totes les eines perquè pugui prendre una decisió amb coneixement de causa.

 

Article de la consellera general del Grup Parlamentari Demòcrata, Berna Coma, publicat al BonDia el 18 de juliol del 2024.

Etiquetes: Articles d'opinió, Berna Coma

Articles relacionats

Pacte de Salut
De la innovació a la integració