GovernNotíciesPartit

Espot: “Demòcrates és l’única formació en la qual la majoria ciutadana es reconeix en la línia ideològica i programàtica”

El cap de Govern i president de Demòcrates, Xavier Espot, ha estat el convidat aquest dilluns del programa ‘Avui serà un bon dia’ de Ràdio Nacional d’Andorra, conduït per Gabriel Fernández. Espot ha parlat dels principals temes de l’actualitat política, com són la llei per al creixement sostenible i el dret a l’habitatge, el referèndum per l’acord d’associació o el projecte que Grifols havia de desplegar a Ordino, i que finalment s’ha desestimat. La salut i la força del partit també han copsat una part de l’entrevista, una força que el líder taronja ha refermat. “Queden tres anys de legislatura i tenim molta feina per fer i, si una cosa té Demòcrates, a més de ser el pal de paller de la política andorrana, és que la gran majoria ciutadana es reconeix amb la nostra línia ideològica i programàtica”, ha manifestat. Espot també ha defensat la capacitat de reinventar-se del partit, com constata el fet de portar més de 13 anys encapçalant el Govern, motiu pel qual, “abans de cantar victòria per part d’alguns, jo no ens donaria per morts”, i més tenint en compte que “difícilment  hi hagi una formació política avui en dia a Andorra que pugui comptar amb tants afiliats al seu partit i pugui cridar als principals càrrecs persones tan competents com ho podem fer nosaltres“.

Amb relació a la llei per al creixement sostenible i el dret a l’habitatge, Espot ha refermat que s’ha partit de l’interès general i d’un “exercici pausat, consensuat, en què vam diagnosticar uns problemes i havíem de decidir solucions“. Aquests problemes són bàsicament dos: posar més habitatge de lloguer a preu assequible i el creixement sostenible del país. Com que són dos conceptes oposats, en el cas del primer “només hi ha tres receptes sobre la taula, recuperar pisos turístics per al mercat de lloguer residencial, rehabilitar el parc immobiliari existent i posant-lo a preu assequible (el Govern ho ha fet amb una inversió de 50 milions d’euros fa dos anys, i de deu anuals des de llavors), i fer aflorar els pisos buits”.

El cap de Govern també ha avançat que la voluntat és poder anar liberalitzant el mercat de lloguer “de manera quirúrgica”, abans que expirin les pròrrogues del 2027, “però per fer-ho hem de posar més pisos al mercat”. També ha anunciat que abans de finals d’any hi haurà pisos públics de lloguer assequible a Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria, Canillo i el Pas de la Casa.

Espot ha anunciat que abans de finals d’any hi haurà pisos públics de lloguer assequible a Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria, Canillo i el Pas de la Casa

Pel que fa a l’acord d’associació amb la Unió Europea, durant l’entrevista Espot ha tornat a defensar la seva rellevància, perquè obrirà “un model de futur que donarà oportunitats a tothom” i perquè el país “pugui seguir creixent econòmicament i socialment“. Ha anunciat que, si tot va sota el previst i finalment només cal la ratificació per part del Parlament Europeu, el referèndum es podria celebrar la primavera vinent.

D’altra banda, i a pregunta d’un oient, el president de Demòcrates ha reiterat que el Govern va fer “el màxim per salvar el projecte” de Grifols, però que han estat “una confluència de factors i del momentum” el que l’ha cancel·lat. Ha defensat que la inversió feta per l’accés a la parcel·la és això, una inversió, “i no una despesa, perquè és de titularitat pública“. També ha assegurat, responent al Partit Socialdemòcrata, que no té “cap tipus de problema en respondre tot el que sigui necessari sobre l’afer“, com sempre ha fet a través de les preguntes parlamentàries, però que fer comparèixer un cap de Govern en una comissió específica “assentaria un precedent” i, a més, “és menysprear les dues ministres que en tenen la tutela“, com són la de Salut i la d’Economia. Espot ha afegit que és el PS, i més concretament el president del seu grup, Pere Baró, “qui ha de donar explicacions per les seves incoherències”, tenint en compte que van canviar de defensar el projecte a criticar-lo per interessos polítics.

En l’afer Grifols Espot ha plantejat que és el PS, i més concretament el president del seu grup, Pere Baró, qui ha de donar explicacions per les seves incoherències

Finalment i pel que fa a la qüestió de la vinyeta turística, ha assegurat que només es tirarà endavant després d’un procés de diàleg amb tots els agents implicats i sempre que compti amb un consens majoritari.

Recupera l’entrevista completa aquí.

Etiquetes: Govern, Notícies, Partit

Articles relacionats

El Consell General acorda el nomenament de Pere Pastor com a nou magistrat del Tribunal Constitucional