Articles d'opinióBerna Coma

Experiència professional a l’estranger per a joves

En l’actual món globalitzat, competitiu i complex al qual vivim, comptar amb una bona formació és un requisit essencial per desplegar la carrera professional desitjada, progressar i adaptar-se a aquest món tan canviant. Els joves han de tenir la possibilitat de poder formar-se en diferents camps i construir el seu propi bagatge, tant personal com professional, a través dels estudis que realitzen, sumant-hi també les experiències que viuen durant aquest procés formatiu. En aquest sentit, els poders públics han de posar al seu abast les eines per afavorir aquesta formació i capacitat de créixer professionalment, també per benefici propi, ja que això genera talent nacional, motivació i implicació, fet que acaba revertint positivament en la societat.

Seguint aquesta premissa, a iniciativa del Ministeri d’Afers Exteriors, el 2021 Andorra va donar un impuls al programa internacional de mobilitat per a joves de 18 a 30 anys anomenat Work and Holiday. Aquest programa permet als joves treballar i viure en un país estranger durant un període màxim d’un any, afavorint així la mobilitat, els intercanvis culturals i el desenvolupament professional dels participants.

El Work and Holiday és possible gràcies als Protocols d’Entesa entre Andorra i diferents països. El primer a validar-se va ser amb el Canadà; després li ha seguit el d’Irlanda, Alemanya, el Regne Unit, la República de Corea, Islàndia i, més recentment, Noruega. A més, tal com va explicar la ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor, a la recent compareixença al Consell General per informar dels diferents convenis bilaterals i multilaterals amb els quals treballa el Ministeri, properament el programa de mobilitat per a joves s’ampliarà a països com Austràlia, Croàcia i Nova Zelanda.

El programa permet que els joves andorrans tinguin facilitats per treballar en aquests països mentre hi viuen i el coneixen (el que els fa créixer i també acaba sent un procés formatiu), però també a l’inrevés. És a dir, obre la porta a què joves de tot el món descobreixin el nostre país, fomentant així les connexions culturals i humanes entre els ciutadans d’Andorra i els arribats de diferents punts del món. Per exemple, en el cas del Canadà, el 2023 quatre joves d’aquest país van venir a treballar i viure gràcies al programa, de la mateixa manera que quatre andorrans van fer el mateix al país canadenc.

Es tracta sense dubte d’una iniciativa molt interessant que necessita més difusió perquè el màxim de joves interessats puguin participar-hi i gaudir de l’experiència, ja que els avantatges són nombrosos. Començant pel creixement personal, perquè viure a l’estranger obre la porta a aprendre una llengua nova o perfeccionar-la; però també perquè permet endinsar-se en una cultura diferent; ampliar punts de vista a través de noves experiències i coneixements; aprendre sobre un mateix i ser més autosuficient.

El ‘Work and Holiday’ permet endinsar-se en una cultura diferent; ampliar punts de vista a través de noves experiències i coneixements; aprendre sobre un mateix i ser més autosuficient

A més, i evidentment aquest és l’objectiu inicial del programa, també permet desenvolupar-se professionalment, adaptar-se a diferents entorns de treball i establir una xarxa de contactes internacional.

Està demostrat que els joves que participen en una mobilitat internacional estan més preparats per enfrontar-se als reptes del món global present i futur. Sense dubte l’experiència laboral en cultures i societats diverses és un valor afegit que tenen en compte les empreses i una ajuda important a l’hora de trobar feina.

Per això, és responsabilitat dels poders públics afavorir aquestes experiències perquè, posteriorment, els beneficiats retornin al país repercutint amb qualificació i talent en la societat i el mercat laboral. De fet, és una mesura que consta a l’Acord de Joventut, aprovat per unanimitat del Consell General la darrera legislatura. Concretament, la número 42, que encomana el Govern a ampliar els programes d’intercanvi i de mobilitat internacional durant tota la trajectòria educativa. El Work and Holiday és un bon exemple de l’acompliment d’aquesta mesura.

 

Article de la consellera general del Grup Parlamentari Demòcrata, Berna Coma, publicat al BonDia el 17 d’octubre del 2024.

Etiquetes: Articles d'opinió, Berna Coma

Articles relacionats

Ús del català al comerç