Grup Parlamentari DemòcrataNotícies

Codina i Puig intervenen a l’Assemblea de la Unió Interparlamentària

La subsíndica general Sandra Codina, i la consellera general Demòcrata Carol Puig, s’han desplaçat aquesta setmana a Ginebra per prendre part de la 149a Assemblea de la Unió Interparlamentària (UIP). La trobada d’aquesta tardor s’ha centrat en com “Aprofitar la ciència, la tecnologia i la innovació per a un futur més pacífic i sostenible“, i s’han debatut aspectes com la digitalització, la intel·ligència artificial, la igualtat de gènere o el treball infantil i el forçat. Tant Codina com Puig han intervingut davant els seus homòlegs parlamentaris d’arreu del món. La subsíndica ho ha fet en el debat general sobre digitalització a l’Administració i a la societat, mentre que la consellera en el punt sobre com els parlaments poden incidir per controlar i erradicar tant el treball infantil com el forçat.

Codina ha explicat el procés de digitalització d’Andorra a l’Administració pública, a través d’una estratègia nacional de transformació digital iniciada el 2020, i prevista fins al 2030. Una estratègia que, ha recalcat, va acompanyada de programes formatius perquè la digitalització pugui ser accessible a tothom, també als col·lectius més vulnerables en l’àmbit digital. La subsíndica ha detallat que Andorra ha signat la Convenció del Consell d’Europa sobre intel·ligència artificial, i treballa en la creació d’un codi ètic nacional per a la utilització d’aquesta tecnologia. Així mateix, ha incidit en els mecanismes de col·laboració entre el sector públic i privat, així com amb la resta de països, per facilitar els intercanvis de coneixements i la protecció de la ciutadania en matèria digital. “Hem de desplegar polítiques evolutives i adaptatives” i “mesures de prevenció sòlides contra la discriminació” en matèria d’intel·ligència artificial, ha defensat. “Creiem que la transformació digital pot ser un motor de progrés i una eina per construir un futur més harmoniós“, ha conclòs.

Codina: Creiem que la transformació digital pot ser un motor de progrés i una eina per construir un futur més harmoniós

Per la seva part Puig, en el debat sobre treball infantil i forçat -el qual ha comptat amb experts de l’Organització Internacional del Treball-, ha recordat que la Convenció de les Nacionals Unides sobre els Drets dels Infants estableix que tots els estats tenen l’obligació de protegir-los, aspecte que desplega fermament el Principat. Ha explicat que des del 2019 està en vigor la Llei qualificada dels Drets dels Infants i Adolescents, i des del 2021 el Pla Nacional de la Infància i l’Adolescència. En clau internacional, ha defensat que, “tot i que no tenim constància de cap cas nacional, Andorra és conscient que la erradicació del treball infantil és una responsabilitat compartida que requereix el compromís de tots“. Aquesta erradicació passa per “un abordatge integral, potenciar aliances, educar i sensibilitzar, fomentar i aconseguir la responsabilitat social empresarial“, ha manifestat per finalitzar la seva intervenció.

Puig i Codina formen part de la delegació andorrana a la UIP, que també compta amb el conseller general de Ciutadans Compromesos Carles Naudi d’Areny-Plandolit. Durant la 149a Assemblea s’ha adoptat dues resolucions: una relativa a l’impacte de la intel·ligència artificial en la democràcia, l’estat de dret i els drets humans, debatuda i treballada en la comissió on ha participat la consellera Puig; i l’altra per promoure el multilateralisme com a eina per resoldre conflictes i reptes globals.

       

Etiquetes: Grup Parlamentari Demòcrata, Notícies

Articles relacionats

Sense resultats
Proposem un espai que creï sinergies culturals als locals de l’avinguda del Fener d’E-E
Gemma Bofarull, presidenta del Comitè parroquial de DA d’Escaldes-Engordany