Articles d'opinióGemma Riba

El creixement que volem

La Comissió d’estudi per analitzar les accions i mesures d’ordenació del territori i urbanisme per al creixement sostenible d’Andorra, ja està en marxa. Es va constituir dimecres de la setmana passada, en una reunió en la qual vam aprovar la presidència i la vicepresidència de la Comissió (es manté el format de la Comissió legislativa de Política Territorial), així com el calendari de treball i les compareixences dels propers mesos. La primera, amb el president del Col·legi de Geòlegs, Valentí Turu, ja va tenir lloc ahir.

En aquestes compareixences, hi participaran associacions, col·legis professionals i institucions públiques, de manera que des de la Comissió puguem copsar els seus neguits i opinió, per avançar en un treball conjunt i ampli de mires al tomb del creixement sostenible que volem per al nostre país.

És una evidència que ens trobem davant un moment de creixement econòmic, demogràfic i, en conseqüència, urbanístic. El creixement hi ha de ser, però ha de ser digerible, compatible amb la preservació del nostre entorn i els recursos naturals disponibles. A la vegada, ha de ser capaç d’aportar solucions a les necessitats reals dels ciutadans, com és el cas de l’habitatge, però també de la necessària preservació de la nostra identitat i paisatge.

Es tracta, sense dubte, d’objectius complexos, ambiciosos i que poden arribar a semblar, fins i tot, antagònics. Però són els que necessita i demana el nostre país.

Aquests objectius han de trobar el seu debat serè i profund, el seu espai de reflexió i també, per què no, de contraposició d’idees, al si de la Comissió d’estudi recentment creada. Tot plegat ens ha de portar al que es pot definir com el moll de l’os que regula el concepte de creixement sostenible: la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme (Logtu). Una llei del 2000, que va marcar un canvi de paradigma en l’urbanisme d’Andorra i que ha permès als comuns implementar diferents models urbanístics a través dels seus POUP, els quals han anat evolucionant i adaptant-se.

Aquests objectius han de trobar el seu debat serè i profund, el seu espai de reflexió i també, per què no, de contraposició d’idees, al si de la Comissió d’estudi recentment creada.

Ara toca una nova adaptació al context actual.

Més enllà de la Logtu, aquest treball ja s’ha iniciat els darrers anys, per exemple a través de la llei que encomana els comuns a elaborar els seus estudis de capacitat de càrrega màxima aprovada la legislatura passada, la Llei per al creixement sostenible i el dret a l’habitatge, que molt previsiblement aprovarem les pròximes setmanes, o les darreres revisions i modificacions dels plans d’urbanisme que estan duent a terme la majoria dels comuns.

En paral·lel i per part del nostre grup parlamentari, des de l’inici d’aquesta legislatura hem mantingut trobades amb col·lectius i associacions, també experts en urbanisme i legislació, per començar a buscar solucions que responguin, alhora, al creixement i a la sostenibilitat.

Aquesta Comissió d’estudi és doncs un pas més en aquest camí ja encetat, la resposta a un compromís contret sobre la regulació del creixement que estem vivint i al qual seguim donant resposta, des de la responsabilitat i la centralitat.

També, evidentment, ja que el tema s’ho mereix, amb la voluntat d’assolir solucions des del consens i treballant colze a colze amb la resta de grups parlamentaris. Entre tots, hem de poder trobar aquelles mesures que garanteixin l’equilibri entre les institucions, entre públic i privat, entre habitatge i preservació de l’entorn, entre el que necessita la ciutadania i el que els recursos naturals són capaços d’aportar.

Confiem que al llarg d’aquests quatre mesos de treball, des de la Comissió, i amb la participació de tots els actors implicats, puguem arribar a una diagnosi precisa, el més transversal possible, amb la vista posada en l’Andorra d’avui i sempre defensant l’Andorra del demà.

 

Article de la consellera general Demòcrata Gemma Riba, publicat al BonDia el 16 de gener del 2025.

Etiquetes: Articles d'opinió, Gemma Riba

Articles relacionats

Poliesportiu Toni Martí