Articles d'opinióBerna Coma

La igualtat efectiva, un compromís que es consolida

La setmana passada, la delegació del Consell General a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa vam assistir a la Sessió plenària d’estiu. Un dels debats tractats va ser el referent a Promoure la participació inclusiva en la vida parlamentària: igualtat de gènere, accessibilitat i polítiques inclusives. En l’informe presentat per Maryna Bardinajove parlamentària d’Ucraïna–, sobre l’anàlisi i situació dels parlaments dels 47 estats membres, destacava la necessitat de promoure més la participació inclusiva en la vida parlamentària i política, també per conciliar la tasca laboral amb les responsabilitats familiars.

Es tracta d’un debat molt interessant i que està a l’ordre del dia. Els parlaments juguen un paper essencial per garantir la participació inclusiva i la igualtat de gènere. Per inclusiva, també ens referim a la igualtat d’oportunitats pel que fa a les persones amb discapacitat.

En el cas d’Andorra, la Llei per a l’aplicació efectiva del dret a la igualtat de tracte i d’oportunitats i a la no-discriminació entre dones i homes, aprovada l’any 2022, va marcar un abans i un després en el camí cap a la igualtat al nostre país. És una llei ambiciosa i transversal, que inclou millores en nombrosos àmbits i que en aquests moments està pràcticament desplegada en la seva totalitat.

Derivat de la llei i des de la Secretaria d’Estat d’Igualtat, s’han impulsat eines imprescindibles: l’Institut Andorrà de les Dones ja és una entitat consolidada; s’han desplegat plans d’igualtat a les administracions públiques i s’ha creat un registre de plans d’igualtat i de la bretxa salarial. També s’han dut a terme formacions àmplies i específiques en àmbits com la salut, els serveis socials, la justícia i la policia. Tot plegat, amb un objectiu clar: garantir que la igualtat es visqui no només com un valor, sinó com una pràctica arrelada i quotidiana.

L’objectiu ha de ser clar: garantir que la igualtat es visqui no només com un valor, sinó com una pràctica arrelada i quotidiana

Aquest esforç institucional per la igualtat efectiva també es promou des del Consell General. La institució no només reflecteix la paritat –amb 14 dones conselleres i 14 homes consellers– sinó que impulsa mesures concretes: un pla d’igualtat propi per al període 2024-2028, formació per al personal i parlamentaris, polítiques de conciliació laboral i familiar, i una aposta decidida per l’accessibilitat i la no discriminació.

Paral·lelament, la recent creació de la Xarxa de Dones Parlamentàries del Consell General és un altre pas significatiu. Ens permetrà recuperar la veu de les exconselleres generals, enfortir els vincles amb la societat civil i donar un nou impuls a la igualtat real. Dilluns va tenir lloc la primera assemblea ordinària de la Xarxa, després de la seva constitució el passat 6 de març. Entre els temes tractats, es va acordar l’elaboració d’un manual de llenguatge inclusiu, incloure la perspectiva de gènere a l’hora de legislar i actualitzar l’Acord per promoure la igualtat de gènere des del Consell General, aprovat el 2015.

A més, i des del punt de vista de la inclusió, també estem treballant, a la comissió legislativa d’Afers Socials, el Projecte de llei d’accessibilitat universal, que reforça els drets de les persones amb discapacitat des del punt de vista de la seva participació plena i d’integració en la societat. La voluntat és que el projecte de llei s’aprovi aquesta tardor.

En definitiva, podem dir que, en poc temps, hem avançat molt a Andorra, però evidentment encara queda camí per recórrer. La igualtat no s’assoleix de cop i ja està, s’ha de cuidar, reforçar i defensar cada dia, perquè si no correm el risc de tornar enrere i perdre tot l’assolit. Per això, cal continuar treballant amb compromís i convicció. Tal com es va evidenciar la setmana passada en el debat que va tenir lloc a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, la igualtat de gènere, la conciliació i l’accessibilitat no són opcions o una qüestió de justícia, sinó requisits obligatoris per garantir la cohesió de la nostra societat, així com una democràcia plena i representativa.

 

Article de la consellera general del Grup Parlamentari Demòcrata, Berna Coma, publicat al BonDia el 3 de juliol del 2025.

Etiquetes: Articles d'opinió, Berna Coma

Articles relacionats

La (no) excepció andorrana