Articles d'opinióEugeni de Santiago

Agroturisme a Andorra

El Govern ha entrat recentment un projecte de llei de modificació de la LGOTU, per afavorir el relleu generacional del sector ramader i agrícola. Un text que dona continuïtat al treball que està fent els darrers anys per acompanyar el desenvolupament del sector agrícola i ramader del país.

Dins d’aquest treball, considero que caldria incloure-hi -i em consta que ja s’hi està treballant-,  l’agroturisme, modalitat de turisme rural que es desenvolupa en explotacions agrícoles o ramaderes en funcionament. Andorra és una excel·lent destinació per a l’agroturisme, que combina el turisme amb l’experiència rural, sent una opció molt interessant per diversificar l’oferta turística i diferenciar-se d’altres destinacions de muntanya

Andorra, que és molt coneguda pel seu turisme de neu, comerç, oci, esport i natura, té en el turisme agrícola i ramader una gran oportunitat per potenciar un model més ecològic i sostenible. Els beneficis són múltiples. Culturalment, contribueix a preservar les tradicions, els oficis antics i el patrimoni natural. Econòmicament, ajuda a dinamitzar les zones rurals i a generar ingressos per a les explotacions tradicionals, a més de desenvolupar una economia a l’alça com és la gastronomia, oferir experiències com ara visites a granges, tastos de productes locals, rutes per vinyes (com ara les d’alta muntanya que s’estan desenvolupant), senderisme cultural o, fins i tot estades, en bordes rurals. També fomenta un turisme sostenible i responsable, que respecta l’entorn i valora els productes locals, a més d’oferir propostes relacionades amb la participació en activitats vinculades amb les explotacions com poden ser la collita, la cura d’animals o l’elaboració de productes artesanals.

Com a conclusió, considero que, amb una planificació ben estructurada, Andorra té potencial de sobres per desenvolupar l’agroturisme i convertir-lo en sector important dins el nostre turisme. A diferència del massiu, l’agroturisme pot ser una opció més ecològica, promovent pràctiques respectuoses amb el medi ambient i preservació del paisatge. En definitiva, un model sostenible de país.

 

Article del membre de l’Executiva de Demòcrates, Eugeni de Santiago, publicat al Diari d’Andorra el 25 de març del 2025.

Etiquetes: Articles d'opinió, Eugeni de Santiago

Articles relacionats

Joves i desafecció política: un problema que no podem ignorar
Petits estats, grans sinergies