Articles d'opinióMeritxell Alcobé

Cap al Campionat del Món 2029

Aquest any, Andorra opta a ser la seu d’un esdeveniment esportiu d’alt nivell: el Campionat del Món d’esquí alpí del 2029. Un repte de magnitud planetària, que pot marcar un abans i un després al país.

És un repte molt engrescador, però alhora complicat, ja que competim amb dos rivals potents, Narvik (Noruega) i Van Gardena (Itàlia), països que ja tenen un ampli rodatge en l’organització d’aquest tipus d’esdeveniments; amb una llarga trajectòria i prestigi al món dels esports de neu. Però malgrat aquests rivals tan rellevants, la nostra candidatura marca una gran diferència: no s’hi presenta una estació o una regió, s’hi presenta un país.

Acollir un Campionat del Món a Andorra seria la culminació de quinze anys d’un camí que va començar quan grans professionals del món de l’esquí d’aquí van ser valents i van decidir organitzar per primera vegada a la història del país una prova de Copa de Món. Ho van aconseguir, i amb nota. Els anys següents, van seguir treballant fins a ser els organitzadors de quatre proves més i dues Finals de Copa del món. Cites que ens avalen com a país acollidor, preparat per afrontar els grans reptes i exigències que comporta un esdeveniment com aquest.

Les proves i finals de la Copa del Món ens avalen com a país acollidor, preparat per afrontar els grans reptes i exigències que comporta un esdeveniment com aquest

Ha quedat demostrat que podem garantir tots els serveis en la celebració de grans cites internacionals, gràcies a un equip humà i professional que ha treballat incansablement, i que ho seguirà fent amb la vista posada a la cita del 2029. Contribuint, a més, a definir el model de país que volem, deixant un llegat de millors hàbits, oferint un esdeveniment accessible i inclusiu. També apostant per un format que sorprengui, creï espectacle, atractiu i innovador.

A la vegada, ha quedat demostrat que Andorra està preparada per posicionar-se com a destinació de referència de l’esquí a escala mundial.

El ressò d’aquest esdeveniment és d’una magnitud monumental. Podem dir que tindríem tres tipus d’impacte al país. Un primer impacte en l’àmbit d’imatge, comunicació i turisme. Per fer-vos una idea del que representa, el Campionat reuneix més de 750 atletes de 70 països diferents, més de 1.000 periodistes, i 100 canals de televisió retransmeten totes les curses. Això suposa més de 7.000 visitants durant 15 dies, el que implicaria per a Andorra més de 50.000 nits d’hotel venudes a tot el país. Comparativament, un Campionat té deu vegades més de ressò que una Copa del Món.

El segon impacte és en l’àmbit social i cultural. Es crea un sentiment de pertinença important, ja que ens mobilitza com a país. Sumat als vora 500 voluntaris necessaris per al bon funcionament de l’esdeveniment, estant a prop dels ciutadans, turistes, federacions i clubs, entre altres.

El tercer impacte és l’econòmic. Sovint interessadament, es vol fer creure el que no és. Els Campionats tindran un cost zero per al país, perquè es finança íntegrament amb l’aportació de la FIS (vora 50 milions d’euros), els drets televisius i altres drets de màrqueting. L’impacte econòmic pot superar pel cap baix, l’1% del PIB, tal com ens van explicar el cònsol major de Canillo, Jordi Alcobé, i el director general de la candidatura d’Andorra 2029, David Hidalgo, en la compareixença que van fer la setmana passada al Consell General.

Ara només queda esperar i confiar que el 4 de juny a Reykjavík les votacions ens facin guanyadors. Tenim cinc mesos per convèncer la FIS que som la millor candidatura, i ho demostrarem assolint l’èxit organitzatiu en la Copa del Món femenina que se celebrarà a Soldeu els propers 10 i 11 de febrer.
Si aconseguim ser els escollits, no tinc cap dubte que tot un país estarà a peu de pistes per obrir una nova finestra al món des d’Andorra. I si no ho aconseguim, tampoc tinc cap dubte que ho tornarem a intentar el 2031.

 

Article de la consellera general del Grup Parlamentari Demòcrata, Meritxell Alcobé, publicat al BonDia el 18 de gener del 2023.

Etiquetes: Articles d'opinió, Meritxell Alcobé

Articles relacionats

La societat dels Skimos
Buscant el titular