La consellera general Demòcrata i presidenta de la delegació del Consell General al Consell d’Europa, Berna Coma, ha participat aquesta setmana a la Sessió plenària de primavera de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa (APCE), que ha tingut lloc a Estrasburg (França). Coma ha pres part dels debats que han marcat aquesta sessió, com el que ha validat la sol·licitud de Kosovo al Consell d’Europa o el que ha girat al voltant de la futura reconstrucció d’Ucraïna, afectada pel conflicte bèl·lic amb Rússia. A més, l’APCE també ha validat en aquesta sessió el projecte de Conveni marc sobre intel·ligència artificial, drets humans, democràcia i Estat, un punt en el qual Coma ha intervingut aquest dijous des de l’hemicicle per defensar el posicionament favorable d’Andorra. La consellera general demòcrata ha refermat que la IA “té molts avantatges per la vida quotidiana, però també molts inconvenients i riscos”, motiu pel qual és “indiscutible” la “necessitat d’impulsar un marc legal que reguli aquesta tecnologia”.
Coma, que també ostenta el càrrec de vicepresidenta de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, ha reflexionat al voltant de l’actual “moment decisiu”, perquè la IA provoca “un debat intens, que oscil·la entre la fascinació i l’aprehensió”. El que permetrà el Conveni Marc és “alinear la IA amb valors fonamentals com els drets humans, preservar els processos democràtics i l’Estat de dret”, tot abordant “riscos potencials com el conflicte, la manipulació i l’aïllament social”.
Permetrà alinear aquesta tecnologia amb valors fonamentals com els drets humans, la democràcia i l’Estat de dret
Coma també ha celebrat, davant l’hemicicle, que el Conveni marc sigui fruit d’un ampli treball -en el qual també hi ha participat Andorra– que, a més d’incloure els estats membres del Consell d’Europa, també hi han format part els de la Unió Europea, estats observadors com els EUA o el Canadà, organitzacions internacionals i la societat civil, assolint “una diversitat de perspectives i coneixements”.
La consellera demòcrata ha refermat el “compromís” d’Andorra amb la necessitat de regular la intel·ligència artificial, recordant que el Conveni marc “respecta algunes de les nostres demandes, vinculades amb la discriminació cultural”. En aquest sentit, Coma ha explicat que un dels principals objectius ha de ser “fomentar la difusió de les competències digitals”, afavorint així “una societat més moderna, igualitària i responsable”.
Finalment, ha conclòs exposant la necessitat de marcar una “revisió periòdica” del Conveni marc per “seguir el ritme del desenvolupament tecnològic i el seu creixent impacte en les nostres vides”.
Pel que fa al punt de l’ordre del dia de la Sessió de primavera sobre l’adhesió de Kosovo al Consell d’Europa, ha tingut lloc dimarts i ha comptat amb 131 vots a favor, 29 en contra i 11 abstencions. Coma ha celebrat que “ben aviat serà realitat aquesta vella reivindicació”. Kosovo és una república balcànica que va declarar la seva independència el 2008 i compta amb un reconeixement internacional limitat. Un cop validada l’adhesió per part de l’APCE, ara serà el torn que ho aprovi de manera definitiva, juntament amb el conveni marc sobre la IA, el Comitè de Ministres del Consell d’Europa.