Eleccions Generals 2023Notícies

Demòcrates governarà amb una àmplia majoria absoluta i 17 consellers generals

Demòcrates ha recuperat la majoria absoluta, de manera àmplia i amb una representació parlamentària que arriba fins als 17 consellers generals. Una victòria contundent amb el 32,6% dels vots de les andorranes i andorrans, més d’11 punts per sobre de la segona força més votada, Concòrdia, i 11,5 punts per sobre del PS + SDP, la força que s’havia aliat per desvancar -sense fortuna- als taronges. D’aquesta manera, es consolida el projecte Demòcrates com el més sòlid i preparat per afrontar els grans reptes del país. Així ho ha decidit la ciutadania, per a la circumscripció nacional liderada per Xavier Espot. Però també, i de manera clara, per a les territorials, on DA ha vençut a sis de les set parròquies. 

Espot, un cop completat l’escrutini i ja amb Demòcrates com a força clarament vencedora, ha agraït, acompanyat de tots els candidats i candidates, la confiança dels 6.262 andorrans que l’han votat a la llista nacional, i dels vora 7.200 a les territorials. “Tingueu clar que no us fallarem i que treballarem incansablement per poder ser mereixedor de la vostra confiança”, ha manifestat. El vencedor d’aquestes eleccions s’ha compromès a treballar “per millorar la vida de tots els ciutadans i ciutadanes d’Andorra, aquest país extraordinari“.

Espot ha exposat que, malgrat una legislatura complicada, “hem consolidat el projecte i l’hem millorat respecte a fa 4 anys”. Ni la campanya paral·lela “sense escrúpols i antipatriòtica” ha pogut véncer la força dels Demòcrates. 

La ciutadania revalida la confiança en el projecte de DA, amb victòria a sis parròquies, i reitera que Xavier Espot és qui ha d’encapçalar el país

La primera parròquia en finalitzar l’escrutini ha estat la Massana. Abans de les 21 hores la candidatura de Ciutadans Compromesos + Demòcrates, encapçalada per Carles Naudi d’Areny-Plandolit i David Montané, ja era vencedora, amb més de 1.015 vots i el 47,72% del total. “M’emociono com el primer dia”, ha declarat Naudi minuts després de conèixer-se els resultats, tot i ser la tercera vegada que guanyen a la parròquia. Naudi ha volgut tenir unes paraules pels candidats dels altres partits, pel “sacrifici d’haver-se presentat”. També ha garantit que “estem aquí per servir a tota la població del país i, en especial, a la Massana”.

La parròquia ordinenca ha estat la següent en finalitzar l’escrutini, amb la victòria de Demòcrates + ACO + Liberals, la llista encapçalada per Berna Coma i Sandra Codina. Ha obtingut el 43,40% dels vots, superant la llista socialdemòcrata per quatre punts. Coma ha celebrat que s’hagi “pogut passar de manera clara” el missatge Demòcrata per a la parròquia i que el ciutadà hagi valorat els beneficis d’un dels temes rellevants de la campanya, el futur centre de recerca en immunologia.  

A Canillo, la victòria ja estava assegurada pel fet de ser la llista Demòcrata l’única a presentar-se a la llista territorial. Però Demòcrates + Independents han assolit, a més, uns excel·lents resultats, amb 530 vots i una participació del 71%. “Hem superat l’objectiu dels 500 vots”, ha subratllat Guillem Casal, i “hem crescut amb gairebé 100 vots respecte a les passades eleccions”. Casal també s’ha mostrat molt satisfet de la majoria absoluta obtinguda als comicis generals, motiu pel qual ha agraït també la implicació que han tingut els votants de Canillo per assolir la fita.

La victòria a Andorra la Vella també ha estat de mèrit. Després de perdre de només 12 vots fa quatre anys, la llista amb Conxita Marsol al capdavant ha traslladat a les urnes la solidesa mostrada durant tota la campanya. El resultat així ho demostra: gairebé el 33% dels vots i més de 3 punts per sobre del PS. “Estic molt contenta”, ha manifestat Marsol només arribar a la seu on els Demòcrates han celebrat la victòria. “Ens ho mereixíem perquè hem fet una gran feina”, ha afegit, després d’ironitzar que, tenint en compte tota la tensió que ha passat, anar de número 1 a la territorial d’Andorra la Vella “no li recomano a ningú”.

Les dues parròquies que han tancat més tard el recompte de vots han estat Encamp i Escaldes-Engordany. A Encamp, la llista de Demòcrates + UP ha revalidat la confiança de la població de la parròquia amb el 53% dels vots, superant així la força creada precisament per desbancar-los: PS+Agrupament Encampadà. Jordi Torres, número 1 de la llista, ha reconegut que Encamp no era “una plaça fàcil”, recordant que DA “havíem agafat l’opció de concórrer en solitari als comicis”. “Hem sabut arribar a l’elector i guanyar, estem molt satisfets”. També satisfets de la majoria absoluta, “seguirem treballant moltíssim per la nostra ciutadania”, ha garantit. 

Finalment, la llista de Demòcrates + Acció, encapçalada per Trini Marín, ha recuperat per a DA la parròquia escaldenca. Ha vençut amb el 40,4% dels vots, molt per sobre -7 punts- de Concòrdia. Marín ha declarat que, malgrat el resultat final, la victòria ha estat “molt difícil”, motiu pel qual s’ha mostrat “molt agraïda amb la ciutadania per haver-nos donat la seva confiança“. “Estic vivint avui tot el contrari del que vaig viure fa quatre anys”, ha expressat, després de tornar a vèncer a la seva parròquia. 

L’única parròquia en què Demòcrates no ha obtingut la victòria territorial (però sí que ha guanyat en els vots cap a la nacional), ha estat Sant Julià de Lòria. La llista de Demòcrates + Liberals ha obtingut el 26,83% dels vots, mentre que Concòrdia, la vencedora, n’ha obtingut el 40%. La candidata Helena Mas ha felicitat la llista guanyadora, Concòrdia, i ha garantit que, malgrat els resultats, “seguirem treballant per Andorra i la parròquia”

Pel que fa a la participació, i malgrat que la suma del vot judicial i del vot per correu havia superat el 30% -arribant a xifres rècord-, finalment la total s’ha situat en el 66,95% (20.057 votants), 1,4 punts per sota la de fa quatre anys. En línies generals a totes les parròquies la participació ha davallat lleugerament, sent a Sant Julià de Lòria on més s’ha notat la diferència, passant del 70,46% dels comicis del 2019 al 67,56% en aquestes Eleccions Generals 2023.

Totes les fotografies de la jornada aquí.

Etiquetes: Eleccions Generals 2023, Notícies

Articles relacionats

Protegirem el 30% del territori amb parcs naturals i assegurarem una gestió sostenible de l’aigua
Serra: “La victòria i la majoria absoluta clara a les eleccions no ens portarà a l’autocomplaença”