Articles d'opinióGema Miguel

Encarar la IA

La intel·ligència artificial espanta en molts aspectes. Prendre consciència de com una eina tan potent i de tanta complexitat s’està instal·lant en el nostre dia a dia, personal i laboral, i, a més, que ho faci a una velocitat imparable ens posa en alerta. Crec que fem bé, perquè la IA mal utilitzada pot fer mal; penso especialment en els infants i joves que, per la seva inexperiència, a vegades no són conscients dels perills que aquesta pot tenir vers la seva intimitat.

Però, de la mateixa manera, la intel·ligència artificial ben utilitzada té molts beneficis i ens pot millorar la vida, també la de les empreses. Un debat servit que es va poder esprémer des de molts vessants a la Jornada Empresa d’Andorra Telecom, celebrada dijous passat.

Gràcies a la IA podem ser més eficients i productius en moltes facetes. Podem automatitzar processos, avaluar riscos, segmentar clients o gestionar dades enfocant-nos en un objectiu concret (per exemple, oferir al client el que realment vol o necessita).

També estalviar recursos amb eines com els xatbots, uns recursos que podrem destinar a desenvolupar altres tasques que, aquestes sí, només podem fer els éssers humans.

I no cal associar la IA només amb les grans empreses. Durant les jornades es va posar l’exemple del fuster que ara pot dedicar més concentració i esforços a treballar la fusta, ja que la IA li fa l’inventari. O l’advocat que, fent una comparativa amb IA, pot saber al moment si un contracte s’avé a la llei que el concerneix.

En definitiva, la intel·ligència artificial no ha vingut per substituir tota la tasca humana. Davant la seva expansió, tal com ens van remarcar a la jornada, pots tenir-li por i rebutjar-la, o encarar-la i aprofitar-la per fer més eficients els processos i guanyar en valor afegit. Aquesta optimització dels recursos, com és el cas del fuster, dona més marge a poder centrar-se en els processos creatius.

En altres paraules, els qui destacaran no seran els qui vulguin competir amb la intel·ligència artificial, sinó els qui millor la sàpiguen utilitzar.

 

Article de la Gema Miguel, membre de Demòcrates, publicada al Diari d’Andorra el 8 d’octubre del 2024.

Etiquetes: Articles d'opinió, Gema Miguel

Articles relacionats

Esport i estudi: voler és poder
Abraçada