Àmplia representació de Demòcrates a la Sessió plenària de primavera de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Euopa (APCE), la qual ha tingut lloc aquesta setmana a Estrasburg. A la delegació andorrana del Consell General, encapçalada per la consellera Berna Coma i també formada per la consellera Meritxell Alcobé, s’hi ha sumat el cap de Govern Xavier Espot i la ministra d’Exteriors Imma Tor. Espot ha intervingut per primera vegada a l’hemicicle de l’APCE, convidat pel seu president, Theodoros Rousopoulos, en el marc del 30è aniversari de l’adhesió d’Andorra a l’organisme internacional. Alcobé ho ha fet en el debat sobre la problemàtica de la ingerència estrangera en els estats europeus, i Coma, en el debat sobre les interconnexions entre el Consell d’Europa i la Comunitat Política Europea.
El cap de Govern ha reafirmat el compromís d’Andorra amb la cooperació multilateral, la inclusió social i el desenvolupament econòmic sostenible. També amb què Andorra continuï sent un exemple de convivència pacífica i de respecte als principis democràtics. A més, s’ha referit al nou encaix d’Andorra dins d’Europa, a través de l’Acord d’associació, que ha de permetre un creixement harmònic amb els països veïns i ha de propiciar la diversificació de l’economia andorrana, a més d’oferir igualtat d’oportunitats a les andorranes i els andorrans respecte dels veïns europeus.
Després de la seva intervenció davant la cambra, Espot ha respost a les preguntes que han formulat els parlamentaris europeus al voltant d’àmbits com el paper dels Estats de petita dimensió dins el multilateralisme com a instrument per fer front als reptes globals; les accions de foment de la innovació digital per garantir que la ciutadania tingui les competències digitals necessàries i l’estratègia de protecció dels joves; el treball que s’està desenvolupant per avançar en la qüestió de la despenalització de l’avortament a Andorra i les prioritats en les polítiques d’igualtat, concretament en l’àmbit del gènere, entre altres qüestions.
View this post on Instagram
Per la seva banda, Alcobé s’ha estrenat davant l’hemicicle en el debat sobre la ‘Ingerència estrangera, una amenaça per la seguretat democràtica a Europa‘. Ha exposat els perills que aquesta té sobretot quan “és portada per les eines digitals i les xarxes socials, que tenen com a objectiu desestabilitzar la democràcia i la cohesió social“. Què podem fer per solucionar-ho? “En la meva humil opinió”, ha plantejat, “i parlo des del punt de vista d’un petit estat europeu, hem de treballar conjuntament, en un marc concertat, perquè cap estat pot fer front a aquesta nova amenaça sol“. També ha manifestat que és necessari “un marc per promoure fonts d’informació transparents, responsables i plurals. Aquestes fonts han de complir les normes de drets humans, en particular les protegides per la llibertat d’expressió, associació, reunió, així com la llibertat de pensament i religió”.
View this post on Instagram
Finalment, la darrera a intervenir ha estat Coma, aquest dijous en el debat sobre ‘Les interconnexions entre el Consell d’Europa i la Comunitat Política Europea (EPC)’, creada el juny del 2022, “una plataforma informal de cooperació i diàleg intergovernamental entre els màxims dirigents europeus dels estats membres i estats no membres de la Unió Europea. “En aquest panorama geopolític de ràpid canvi, les interconnexions entre el Consell d’Europa i l’EPC són necessàries i permetran la creació d’un front comú a Europa on es tinguin en compte tots els Estats, amb les seves especificitats i qüestions actuals”, ha manifestat. Coma ha afegit que és “una gran satisfacció i oportunitat per al nostre país poder participar en aquestes cimeres informals i contribuir a la defensa dels valors europeus comuns.
View this post on Instagram
D’altra banda, Coma, que ostenta una vicepresidència a l’APCE, ha presidit tres dels debats de la setmana. En línies globals, la sessió plenària s’ha centrat en la necessitat de posar fi a les expulsions col·lectives de persones estrangeres. També s’ha tractat el respecte de l’Estat de Dret i la lluita contra la corrupció dins del Consell d’Europa.
Finalment, durant la jornada de treball a Estrasburg la delegació andorrana també s’ha reunit amb el secretari general del Consell d’Europa, Alain Berset. Posteriorment a la reunió, Espot i Berset han protagonitzat la cerimònia de donació per part d’Andorra al Consell d’Europa de l’obra d’art titulada ‘Ruta de Ferro’ de l’artista andorrà Arnau Sánchez Campamà, qui també ha estat present a l’acte.
Sandra Codina, a la UIP
No ha estat aquesta la única representació de Demòcrates a les delegacions internacionals. La subsíndica general Sandra Codina s’ha despleçat fins a Taixkent (Uzbekistan), per intervenir en la 150a Assemblea de l’Unió Interparlamentària. Ha centrat el seu discurs en el “desenvolupament i la justícia social”, manifestant que “garantir aquests aspectes és i serà un dels reptes més rellevants als que ha de fer front la humanitat en els pròxims anys”.
També ha participat en la reunió debat del Fòrum de Dones Parlamentàries, on ha aprofitat per anunciar la creació d’aquesta xarxa a Andorra, fa poques setmanes, impulsada des del Consell General