La globalització i Andorra va ser el títol escollit per la Societat Andorrana de Ciències (SAC) per celebrar la 37a Diada Andorrana, que té lloc cada agost a Prada de Conflent en el marc de la Universitat Catalana d’Estiu. Com a consellera general Demòcrata vaig poder contribuir a aquest esdeveniment plural, generador de debat i que convida a la reflexió, amb la ponència El Principat d’Andorra, enfocament local en un món global, que podeu consultar íntegra al web de Demòcrates i, properament, al canal Youtube de la SAC. Amb tot, m’agradaria aprofitar aquestes línies per fer un esbós del que vaig voler-hi plasmar, fent precisament una crida a la reflexió al voltant de com la globalització i les relacions amb els països de l’entorn han influït en la transformació de l’Andorra del darrer segle. Durant aquest període el país ha passat d’una economia eminentment rural i d’autosuficiència a una diversificada i dependent de l’exterior.
Parlar de globalització és parlar de turisme, que, sobretot a partir de la dècada dels 70, va ser un dels factors imperants en la transformació econòmica d’Andorra. Aquest va arribar en bona part gràcies al desenvolupament de la xarxa viària arreu del país impulsada durant la primera meitat del segle passat, la qual va permetre que Andorra, país enclavat entre muntanyes, es pogués obrir i connectar amb l’exterior. Ja a la segona meitat del segle, la diversificació del comerç, el foment de les pistes d’esquí o el creixement del sector hoteler van permetre posar el país definitivament al mapa global del turisme.
En aquest context, i en el procés d’analitzar com la globalització ha tingut un impacte rellevant sobre el desenvolupament de l’economia, val la pena aprofundir en l’aspecte més humà. Sobretot en els moments de major creixement, Andorra ha estat un país eminentment acollidor d’immigrants. Aquest flux migratori ha evidenciat el tarannà integrador, tolerant i obert al món de la nostra societat. Podem afirmar que aquells que han vingut a residir a Andorra s’hi han trobat ben acollits, han trobat oportunitats, han pogut fer-hi arrels i han desenvolupat el seu projecte personal. També han contribuït a la cultura del nostre país, afegint-hi riquesa i aportant els seus valors, procés que ens ha enfortit com a societat.
Podem afirmar que aquells que han vingut a residir a Andorra s’hi han trobat ben acollits, han trobat oportunitats, han pogut fer-hi arrels i han desenvolupat el seu projecte personal.
Traslladant l’aspecte sociològic al 2024, i pensant en els joves del Principat, que ja han nascut en l’era de la globalització, la democratització dels viatges i l’aprenentatge d’idiomes, ens trobem davant d’un segment poblacional que no veu estrany formar-se i treballar fora de les nostres fronteres. Aquest bagatge i vocació d’expandir-se –ajudats per la interconnexió i globalització– és molt positiu i pot suposar una oportunitat de retorn de coneixement i habilitats, que han de permetre que el país se segueixi diversificant i prosperant. Donar oportunitats als joves perquè es puguin formar i competir en un món global és clau.
Podem afirmar, per tant, que són innegables els avantatges que ha aportat la globalització pel progrés de la societat i l’economia d’Andorra. Amb tot, també cal estar a atents als reptes i amenaces que comporta. Per exemple, el context d’inestabilitat econòmica iniciat arran de la Covid-19, seguit per la guerra d’agressió de Rússia contra Ucraïna, va provocar una crisi de manca d’oferta en molts aspectes, que ha esdevingut en una tendència inflacionària molt important els darrers anys. És un problema sobre el qual no es pot incidir en l’àmbit local. No obstant això, des de l’esfera política es poden establir mesures de caràcter social i econòmic per mitigar en la població l’impacte d’un problema global.
És a dir, ens movem en un context mundial interconnectat. Per això, els problemes locals en qualsevol aspecte, sigui econòmic, social, tecnològic o de salut, tenen el potencial d’esdevenir un problema global. És per aquest motiu que en l’esfera política, però també en la individual, cal estar atents als canvis i amenaces, i ser-hi reactius.