El president del Grup Parlamentari Demòcrata, Jordi Jordana, ha passat aquest dimecres pels micròfons de Ràdio Nacional d’Andorra, concretament pel programa ‘Avui serà un bon dia‘ conduït per Gabriel Fernàndez. Al llarg d’una hora d’entrevista, Jordana ha parlat de dos dels grans temes d’actualitat al país: l’habitatge, i l’acord d’associació amb la Unió Europea. Pel que fa al primer tema, Jordana ha defensat que la Llei per al creixement sostenible i el dret a l’habitatge completa tot el conjunt d’accions que s’està fent des del Govern i els grups que li donen suport per controlar el creixement del país i perquè “la gent que viu i treballa a Andorra no tingui problemes d’habitatge, a través de polítiques que incentivin el lloguer, però també la compra d’habitatges a uns preus d’acord amb els seus salaris“. El demòcrata ha definit aquest objectiu com “la nostra prioritat“.
Jordana ha defensat que el Govern ha escoltat els “conflictes i neguits de la ciutadania” sobre la problemàtica de l’habitatge, recordant la pròrroga forçosa dels lloguers i l’impuls al parc públic d’habitatge. En qualsevol cas, ha apostat també la via de la col·laboració publicoprivada a través de concessions, perquè siguin els provats qui explotin els immobles a preu assequible.
Centrant-se en la llei òmnibus, ha defensat que la cessió forçosa dels pisos buits, plantejant que és una mesura “justa i equilibrada“, perquè el dret a la propietat “no és absolut i individual“, sinó que s’ha de sotmetre també amb el dret de la funció social i el dret a promoure polítiques que preservin el dret a l’habitatge. Tots tres estan reconeguts a la Constitució, “s’han de subordinar els uns amb els altres i no es poden agafar per separat“. En qualsevol cas, ha assegurat que la voluntat de la llei no és agafar els pisos buits i gestionar-los, sinó que preveient la mesura “aflorin el màxim nombre pisos“. També ha assegurat que s’ha preservat, dins la llei, la potestat del Govern que, si el pis buit necessita d’una reforma integral a un cost molt elevat, pugui declinar gestionar-lo per al lloguer assequible.
Jordana també ha defensat que, malgrat que les mesures puguin resultar incòmodes en algun aspecte, “quan governes tens dues opcions, governar pels teus votants estrictament o governar per l’interès general. Què pots tenir un desgast? Sí, però has d’acceptar aquest desgast“.
També en matèria d’habitatge, el president del Grup Demòcrata ha anunciat la voluntat de deixar d’intervenir el mercat de lloguer de manera progressiva abans que finalitzi la pròrroga forçosa, el 2027. En qualsevol cas, es farà quan les mesures a favor de l’habitatge assequible comencin a donar resultats i el mercat s’estabilitzi.
Finalment, també ha confirmat que el Grup treballa en una llei per regular el registre de la propietat.
Compromís ferm amb el referèndum vinculant
L’altre gran tema al tomb del qual ha girat l’entrevista ha estat l’acord d’associació amb la Unió Europea. Des del Grup Demòcrata “tenim clar que és la millor opció i considerem que és positiu“, ha sentenciat Jordana, tant pel que fa als conceptes generals com al document final negociat. A partir d’aquí, “ens vam presentar a unes eleccions amb un programa que diu que el sotmetrem a un referèndum vinculant“, el qual tindrà lloc a la primavera. Només en cas que la UE el decreti com a acord mixt, “podria influir en els terminis”, ha explicat. En qualsevol cas, “tenim la voluntat i el compromís de sotmetre el text a referèndum“.
Tenim la voluntat i el compromís de sotmetre el text de l’acord d’associació a referèndum
Finalment, Jordana ha demanat que no es focalitzi aquest referèndum amb el Govern actual, perquè “l’acordés una qüestió de país, que s’allarga més enllà d’aquesta legislatura“, afegint que és “bo per Andorra a mitjà i llarg termini, pels nostres fills. Per això els partits haurien aquest esforç de, tot i ser crítics, fer una aproximació sobre si consideren si beneficia o no Andorra“.
Recupera l’entrevista aquí.