Adrià PalmitjavilaArticles d'opinió

Joves i desafecció política: un problema que no podem ignorar

Cada vegada són més els joves que es desentenen de la política, i això és un fenomen preocupant. A Andorra, aquesta realitat es fa evident en la baixa participació electoral entre els menors de 30 anys i en la seva manca d’implicació en els debats polítics. Però, què està fallant? És culpa dels joves, que no s’interessen per la política, o és el sistema polític que no acaba de connectar amb ells?

El desinterès per la política no neix del no-res. La burocràcia, la percepció que les decisions es prenen des de les altes esferes sense tenir en compte la ciutadania i la sensació que el vot d’un sol individu no té impacte són alguns dels factors que allunyen els joves de la vida política. A més, la política a vegades es veu com un terreny ocupat pels mateixos noms de sempre, fet que pot generar una falta de renovació i fa difícil que les noves generacions se sentin representades.

Això no vol dir que els joves no tinguin inquietuds polítiques. Al contrari, són una generació preocupada pel medi ambient o l’accés a l’habitatge, entre altres. El problema és que, en general, no veuen en els partits polítics una eina útil per canalitzar aquestes preocupacions. Sovint, prefereixen expressar-se a través de les xarxes socials, moviments socials o iniciatives ciutadanes, evitant els mecanismes tradicionals de participació política.

Davant d’aquesta realitat, cal preguntar-se: què poden fer els partits per revertir aquesta tendència? Primer, és imprescindible renovar el discurs per fer-lo més proper als joves. No es tracta només d’incloure’ls en programes electorals, sinó de donar-los espais de decisió i escoltar-los activament. També és fonamental aprofitar les eines digitals per arribar als joves de manera més efectiva. Els partits han de ser transparents i comunicar d’una manera menys burocràtica, utilitzant llenguatges i formats que connectin amb les noves generacions.

La responsabilitat no és exclusivament dels partits. Els joves també han d’entendre que la política no és només cosa dels adults o dels qui governen, sinó que afecta directament les seves vides. La indiferència no soluciona problemes; la participació, sí. És per aquest motiu, que quan vaig ser elegit president de la Secció Jove de Demòcrates uns dels objectius que em vaig marcar va ser el de fer més partícips els joves i apropar-los a la política d’una manera més distesa i informal.

Que quan vaig ser elegit president de la Secció Jove de Demòcrates uns dels objectius que em vaig marcar va ser el de fer més partícips els joves i apropar-los a la política d’una manera més distesa i informal

Des d’aleshores, hem treballat en aquest objectiu, vam organitzar una trobada amb el Cap de Govern i diverses autoritats perquè poguessin explicar la seva experiència i la seva trajectòria política. Estem donant un impuls a les xarxes socials de la Secció Jove per aconseguir l’atenció dels joves, que se sentin representats i escoltats. Continuem treballant per poder apropar el jovent a la política, actualment i fins a la fi del meu mandat, aquesta continuarà sent una prioritat. Per demostrar que els joves podem fer política i podem ser escoltats, un exemple és l’Acord de joventut que es va aprovar per assentiment la passada legislatura per totes les formacions polítiques.

Perquè si volem un futur on els joves tinguin un paper protagonista, cal actuar. Una societat en què la seva joventut es desentén de la política és una societat condemnada a l’immobilisme.

 

Article del president de la Secció Jove de Demòcrates, Adrià Palmitjavila, publicat a l’Altaveu el 22 de març del 2025.

Etiquetes: Adrià Palmitjavila, Articles d'opinió

Articles relacionats

Prioritats
Agroturisme a Andorra