Articles d'opinióDavid Astrié

Les festes fan pinya

Ni Xocofest, ni Festa de la primavera, ni Andorra la Vella en flor.

Aquest és el balanç provisional pel que fa a actes festius, populars i de caràcter dinamitzador a nivell comercial que no s’han fet en el que portem d’any, i que la corporació passada va posar en marxa celebrant-ne diverses edicions i consolidant-los com a esdeveniments populars.

Aquests esdeveniments s’han d’entendre com a vectors de cohesió social, que reforcen els llaços interns de la nostra comunitat, dels nostres barris i de la seva gent. I així ho demostrava l’assistència força nombrosa que es podia veure a la plaça de l’antiga caserna de Bombers, al carrer Callaueta o en d’altres indrets i racons de la parròquia, generant retrobament entre les persones i, alhora, cert sentiment de pertinença que tanta falta ens fa avui en dia.

Crec recordar que Enclar reclamava, durant la campanya, apostar més per la ciutadania i no dirigir els esdeveniments organitzats pel Comú al turisme. Tots tres actes estaven pensats per a la ciutadania i no tant per als nostres visitants. Per això, se’ns fa difícil entendre per què no s’han dedicat els esforços necessaris per poder mantenir tots tres actes. Entenem que la localització original del Xocofest ja no és viable, però de ben segur que si el Comú hagués cregut, de veritat (i no per cosmètica política) en els beneficis socials de l’esdeveniment, s’hauria pogut trobar una altra ubicació.

A banda del caràcter més comunitari de tots aquests actes, també voldria ressaltar l’aspecte comercial. I és que s’establien sinergies entre les iniciatives plantejades pel Comú i les pròpies associacions de comerciants. De fet, podem considerar que totes aquestes festivitats servien d’inspiració per decorar aparadors, també per innovar amb productes de restauració i, fins i tot, per estrenar coreografies en el cas de les companyies de dansa que acompanyaven els actes inaugurals.

Els esdeveniments al carrer van ser un element clau en la nostra gestió comunal. L’exemple més clar i potser amb el qual podríem fer bandera és el Poblet de Nadal. Un esdeveniment que s’ha consolidat al llarg dels anys i que ha esdevingut un referent dels mercats de Nadal. Cada any s’hi aportaven novetats i se’n millorava la qualitat, fruit de la feina conjunta entre el Comú, els expositors i els artistes del país. És un esdeveniment que aporta la il·lusió del Nadal als nens i nenes del país, però també als pares en veure els més petits tan contents i emocionats per l’arribada del Pare Noel, les cagades del Tió o la visita dels Reis Mags d’Orient.

La consolidació és tan gran que se’ns faria difícil imaginar un Nadal sense Poblet. No seria el mateix. I per molta obra i reforma –absolutament necessària, tot sigui dit– que s’hagi de dur a terme a la plaça del Poble, resultaria incomprensible que el Comú actual optés, tal com ha fet amb el Xocofest, per no celebrar el Poblet de Nadal.

No ens deixem perdre aquests esdeveniments. Costa molt consolidar-los, però quan ho estan, s’ha demostrat que poden esdevenir referents en diferents sectors. I si es troben dificultats pel camí, com ara obres o falta de concurrència (com ha resultat ser amb la Festa de la primavera), cal anticipar-se. Perquè les festes, fan pinya.

 

Article de David Astrié, conseller de Demòcrates al Comú d’Andorra la Vella, publicat al BonDia el 9 de maig del 2024.

Etiquetes: Articles d'opinió, David Astrié

Articles relacionats

Trenta anys d’Andoflora
Pregunta