Articles d'opinióSandra Codina

L’esport no s’ha aturat

Les darreres setmanes s’ha parlat molt d’Andorra als mitjans de comunicació forans. Tenint en compte aquest interès que, de cop, mostren per nosaltres, aprofito per proposar-los també altres temàtiques interessants que passen al nostre país i sobre les quals es podria fer notícia. Per exemple, tot el que té a veure amb l’esport i amb com s’ha fomentat tots aquests mesos de pandèmia.

Una de les primeres accions de desconfinament que es van aplicar a Andorra, després de mesos tancats a casa, va ser la de poder sortir a caminar, córrer o anar amb bici entre d’altres, en dies alterns i de manera controlada. El Ministeri de Salut era conscient que activar el nostre cos era essencial per a la salut de tots nosaltres. I aquesta concepció de la importància que  l’esport té en la societat s’ha mantingut, malgrat els rebrots i d’altres males notícies, fins avui.

Tots els que vivim a Andorra podem anar a esquiar qualsevol dia de la setmana, fer esquí de muntanya, esquí de fons o excursions amb raquetes. També podem anar a la piscina, al gimnàs o fer alguna classe dirigida. Els nostres infants poden seguir fent les seves extraescolars esportives (bàsquet, futbol, gimnàstica, judo, rugbi…) i els esportistes becats i professionals continuen entrenant, per exemple a instal·lacions especialitzades com el Centre de Tecnificació d’Ordino.

Quan arriba el cap de setmana, les competicions donen continuïtat als entrenaments. S’organitzen campionats estatals d’atletisme, competicions d’esquí nacionals, lligues internes de futbol, de bàsquet…

Són activitats que se celebren regularment, fet que pot semblar obvi però que, mirant a banda i banda de la nostra frontera, no ho és tant. Fins i tot podríem dir que la situació a Andorra és excepcional. França manté les pistes d’esquí tancades, Catalunya ha obert els gimnasos aquesta setmana (amb moltes restriccions), i els seus infants han estat mesos sense poder practicar extraescolars.

En altres paraules, i manllevant el nom del projecte que s’ha utilitzat per realçar al sector cultural, l’esport a Andorra no s’ha aturat. Totes les federacions han pogut seguir oferint les seves disciplines a la població. Un fet molt important, ja que a través de l’esport es fomenten valors com l’esforç, la solidaritat, el progrés i el treball en equip.

Totes les federacions han pogut seguir oferint les seves disciplines a la població, gràcies a la suma d’esforços i a la cooperació transversal

Aconseguir-ho ha estat fruit de la suma dels esforços de totes les parts implicades: el Ministeri de Cultura i Esports, el Ministeri de Salut, els comuns, les estacions, les federacions, els clubs, els esportistes i les seves famílies. La clau ha estat la cooperació transversal entre tots ells. Per exemple, la cooperació entre els equips humans dels dos ministeris a l’hora de treballar els nombrosos protocols d’entrenaments i competicions proposats per les federacions. A la vegada, ha estat bàsic el seguiment i bona gestió que han fet les federacions perquè aquests protocols, un cop validats, es complissin. I, finalment, ha estat essencial el respecte mostrat pels esportistes vers el compliment de totes les directrius.

Els entrenaments i competicions s’han hagut de reinventar, cert, però s’estan fent. I amb uns excel·lents resultats, sense haver de lamentar incidències o brots de Covid. Són competicions on tothom, en cert sentit, hi guanya.

Els entrenaments i competicions s’han hagut de reinventar i amb uns excel·lents resultats, sense haver de lamentar incidències o brots de Covid

Els bons resultats que està donant aquesta gestió de l’esport al Principat ha permès que puguem ser una mica ambiciosos en la celebració d’esdeveniments oberts també a esportistes de fora, cosa impensable a molts països de l’entorn. Ja hem acollit amb èxit el Trofeu Borrufa i, properament, gaudirem de competicions com el Freeride World Tour o el Campionat del Món d’Esquí de Muntanya.

Sí que és cert que encara falta una cosa, i amb això segur que hi estaran d’acord els esportistes. Parlo de la pressió, els ànims i l’escalf que dona el públic durant les competicions. Les grades dels entrenaments i partits estan buides. Queda encara un temps perquè es tornin a omplir però, mentrestant, i aquí torno a destacar la coordinació transversal a la qual em referia abans, algunes de les federacions estan posant mitjans per oferir els partits en directe via streaming. Així mateix, les que no ho poden assumir, tenen el suport del Govern: properament es podran veure també online algunes de les competicions que s’organitzen a instal·lacions públiques. Pares i mares podran gaudir, pràcticament un any després, dels progressos que fan els seus fills.

A fora que continuïn parlant d’Andorra del que vulguin, que nosaltres, mentrestant, seguirem fent esport.

 

Article de la consellera general del Grup Parlamentari Demòcrata, Sandra Codina, publicat a El Periòdic d’Andorra el 13 de febrer del 2021.

Etiquetes: Articles d'opinió, Sandra Codina

Articles relacionats

No és el que tocava
Una mica d’informació