Articles d'opinióRupert Fornell

L’objectiu és la salut, la clau és el moviment

Quan vaig estudiar el Grau en Ciències de l’Educació Física, més conegut com a INEF, tenia clar que la meva vocació, per sobre de tot, era ajudar a les persones. Em podria haver fet metge, mestre o bomber, però vaig decidir fer-ho des del vessant esportiu. I, per què? Al meu entendre, l’activitat física té múltiples cares per ajudar.

Tots coneixem els valors de la solidaritat, del respecte i de la germanor que promulguen els Jocs Olímpics. També els de l’esforç, que s’alineen amb l’alt rendiment i que cerquen l’objectiu d’arribar sempre més lluny, de progressar.

Per això és tan important, des del punt de vista de la formació d’aquests valors, que l’educació física sigui, gràcies als esforços de moltes persones que hi creien fermament, una matèria troncal a les escoles.

L’esport es pot gaudir des de la competició, però també des de molts altres vessants. Per exemple, per fer turisme i, a la vegada, exercici. Quan ho unim segurament ens ve al cap el Camino de Santiago, fer un cim emblemàtic, fer una ruta en bici per llocs desconeguts, esquiar o navegar. Són reptes, grans o petits, que moltes persones poden fer i que, en assolir-los, fa que ens sentim orgullosos. A més, avui en dia ho mostrem i animem a persones a fer el mateix, quan ho publiquem a les xarxes socials.

A banda de la solidaritat, la capacitat de superació o la motivació per descobrir nous llocs, per mi l’esport, l’exercici físic, també té un punt social molt important. Pot ser l’excusa perfecta per veure’ns amb amics, o la millor manera per integrar a les persones.

L’exercici físic, també té un punt social molt important: pot ser l’excusa perfecta per veure’ns amb amics, o la millor manera per integrar a les persones

Però, és que a més a més, l’activitat física és salut. Fer esport ajuda a reduir el sobrepès, l’estrès, contribueix a combatre malalties com la diabetis o ens ajuda a guanyar confiança en nosaltres mateixos. Per què quan fem exercici, ens sentim molt millor.

És per això que quan les administracions públiques, el sector privat, les associacions esportives i entitats socials s’uneixen per fomentar la pràctica de l’exercici físic, és una acció que ens beneficia a totes i tots.

M’estic referint a la campanya impulsada pel Govern Mou-te per la teva salut, que cerca fomentar els hàbits saludables i tenir una població més sana. S’ha creat amb l’objectiu que Andorra tingui una població activa, a través de l’organització d’activitats relacionades amb l’esport i que se celebren del 20 de setembre al 3 d’octubre. Entre elles, una marxa popular simultània a les set parròquies.

El Govern, però també els set comuns, el sector privat i associacions han posat molts esforços en la iniciativa, mobilitzant tots els stakeholders del sector per arribar al màxim de persones. S’han ajudat entre ells, un dels valors de l’esport al qual m’he referit.

Sortim de la Covid-19 i la millor manera de fer-ho no pot ser altra que moure’ns per la salut. A més, tornant a donar exemple. Durant la pandèmia, hem estat l’únic país d’Europa que no hem tancat ni els gimnasos ni els centres esportius. Hem fet bé els deures i ara volem continuar sent un referent. Perquè tenim al nostre ADN, com a andorrans, que hem de seguir fent coses. Perquè el moviment és la clau.

Move your mind, and your body will follow you. Mou la teva ment, i el cos et seguirà. Mou-te per la salut!

 

Article del membre de l’Executiva de Demòcrates, Ruper Fornell, publicat a El Periòdic d’Andorra el 27 de setembre del 2021.

Etiquetes: Articles d'opinió, Rupert Fornell

Articles relacionats

Plagi
Camí a la digitalització