La darrera campanya de donació de sang s’ha tancat amb 354 donacions efectives. És un èxit i una nova mostra de la implicació de la població d’Andorra quan es tracta de causes solidàries. Però podem anar més enllà en la celebració d’aquests bons resultats, si aprofundim com s’organitza la campanya, qui l’organitza i tot el que es cou al seu voltant.
La campanya ha tingut lloc el 31 de gener, 1 i 2 de febrer al Centre de Congressos d’Andorra la Vella. Com és habitual, és possible gràcies a la Creu Roja Andorrana, el SAAS i el Banc de Sang i Teixits de Catalunya. Però entre els actors implicats n’hi ha un de molt especial: els estudiants de primer curs de les tres escoles de segona ensenyança del sistema andorrà. Els alumnes col·laboren en l’organització, en la comunicació (han fet els cartells i han escollit el lema, No donis likes, dona sang!), en el suport in situ durant les donacions ciutadanes i en el procés posterior de recollida de dades. A més, en paral·lel, aquesta acció va acompanyada d’un projecte pedagògic a l’aula sobre la sang i el sistema circulatori, que implica àrees com ciències físiques i de la natura, visual i plàstica i llengua catalana.
És a dir, una iniciativa solidària també es converteix en un procés formatiu per als joves. Aprenen aspectes teòrics amb l’incentiu de després traslladar-los en l’organització d’una acció de país. Aprenen, doncs, coneixements sobre el funcionament del cos, aprenen com organitzar esdeveniments i com comunicar-los per captar el màxim nombre de persones. Es formen en tracte humà i empatia, quan acompanyen els donants durant la campanya. Tot des d’un procés de treball en equip que també implica treballar amb altres persones de fora del centre escolar.
No podem més que celebrar aquest projecte, que ja ha arribat a la sisena edició. Una excel·lent manera de formar els joves des del vessant teòric i pràctic i des d’una necessària implicació amb la societat de la qual formen part. I si a més de formar-los com a persones aconseguim bones dades de donacions, és una excel·lent notícia per partida doble i un motiu més pel qual aquest projecte ha de tenir continuïtat durant molts anys.
Article de la presidenta del comitè parroquial de Demòcrates d’Escaldes-Engordany, Sandra Tomàs, publicat al Diari d’Andorra el 6 de febrer del 2024.