El Govern i l’ONCE han formalitzat aquest dimecres l’acord de col·laboració que permetrà que les persones amb ceguera o discapacitat visual greu residents al país puguin accedir a l’atenció social que ofereix aquesta organització espanyola. Concretament, s’han signat dos convenis, un amb el Ministeri d’Afers Socials i Funció Pública, que contempla la col·laboració en el vessant social, i l’altre amb el Consell Regulador Andorrà del Joc (CRAJ), que se centra en les condicions de comercialització dels productes de loteria responsable, social i segura de l’ONCE al Principat. L’acord determina l’ingrés per part de l’Executiu del 9,5% de les quantitats obtingudes de la venda dels productes de l’ONCE en territori andorrà, que es destinarà a sufragar el cost d’aquesta atenció social.
Els grups parlamentaris Demòcrata, de Concòrdia, Socialdemòcrata, de Ciutadans Compromesos i Andorra Endavant, i el conseller general no adscrit, Víctor Pintos, han acordat ampliar el termini de finalització dels treballs de la Comissió d’estudi encarregada d’analitzar les accions i mesures tècniques d’ordenació del territori i urbanisme, fins al 31 de gener de 2026. L’acord aprovat pel Consell General el desembre passat establia com a data límit perquè la Comissió finalitzés els treballs el pròxim 4 de juny.L’objectiu d’aquesta pròrroga és que la Comissió d’estudi -en la qual la consellera Demòcrata Gemma Riba n’és vicepresidenta-, pugui disposar de més temps per aprofundir en les qüestions pendents, realitzar una valoració exhaustiva de les compareixences i dels aspectes tècnics implicats.
Concepció, Bonaventura, Joaquima, Montserrat, Paquita, Joana, Carmen, Angelina i Maria. Nou dones pioneres, valentes, capaces d’obrir camí en una societat llavors patriarcal. Nou dones a qui vull donar les gràcies. Sense la tenacitat i lluita d’aquestes dones, avui no seríem aquí. Avui no seria normal que una dona ostenti un càrrec de consellera general, de síndica, de subsíndica, de cònsol, de consellera comunal o, esperem que en un futur, de cap de Govern. Per entendre aquesta normalitat actual, cal remuntar-se al 30 d’abril del 1967.
‘Acord mixt o no? Una qüestió secundària’, per Vicenç Mateu
El camí cap a l’acord d’associació té, a dia d’avui, ja una certa història. Vam començar a negociar-lo l’any 2015. Llavors es prometé un referèndum. Després de nou anys, i de tantes circumstàncies sobrevingudes que alentiren les negociacions -Brèxit, pandèmia, Ucraïna, etc.-, finalment, el desembre de 2023, sota presidència espanyola, Andorra va concloure l’acord amb la Unió Europea. Els passos immediatament següents, com és preceptiu, havien de ser els de l’adopció i autenticació del text.
Segons les Nacions Unides, el 15% de la població mundial té alguna discapacitat. Tal com exposa el Conveni de l’ONU sobre els drets de les persones amb discapacitat (CDPD), ratificat per Andorra, és una persona amb discapacitat qui té deficiències físiques, mentals, intel·lectuals o sensorials a llarg termini les quals, en interactuar amb diverses barreres, poden impedir la seva participació en la societat, en igualtat de condicions envers els altres.