Articles d'opinióJosep Àngel Mortés

Ordino, reserva de la biosfera

Ordino està a l’espera del reconeixement de la Unesco com a reserva de la biosfera (RB), una categoria que integraria la vall en una xarxa de territoris i paisatges representatius a escala mundial. Les reserves de la biosfera són zones compostes per ecosistemes terrestres, marins i costaners, on es fomenten solucions per conciliar la conservació de la biodiversitat amb el seu ús sostenible, el desenvolupament econòmic, la investigació i l’educació. Si finalment la Unesco accepta la nostra candidatura, formaríem part d’una xarxa on es comparteixen estratègies de conservació i dinamització territorial de forma sostenible, amb una voluntat de millora constant.

La qualitat del nostre paisatge i la biodiversitat extrema del parc natural de la vall de Sorteny són els principals actius per aconseguir l’admissió. Però no oblidem que l’objectiu principal de les RB és fer compatible la conservació del medi natural amb el desenvolupament local i la prosperitat.

El futur plantejarà molts reptes a les administracions que haurem d’abordar des del compromís de la sostenibilitat, no només pel que fa al medi ambient i al palpable canvi climàtic, sinó també per la sostenibilitat econòmica i social dels nostres pobles. El creixement i la dinamització no s’entenen ja des d’una altra òptica. El paisatge esdevé d’incalculable valor en un país que ha viscut sempre dels recursos naturals, ja sigui des de l’agricultura al llarg de la història, o amb el turisme de muntanya l’últim segle.

La Llei de Conservació del Medi Natural, de la Biodiversitat i del Paisatge defineix aquest últim com a “component essencial de l’entorn de vida i del benestar individual i col·lectius dels habitants d’Andorra, com l’expressió del seu patrimoni natural i cultural i com un fonament de la seva identitat”. Tot just ara fa un any que va començar el procés participatiu per recollir les inquietuds i les opinions de la nostra ciutadania, en què la natura i la qualitat de vida van ser els aspectes més ben valorats pels habitants d’Ordino. El camí que vam emprendre junts, administració i població ordinenca, ja no té marxa enrere. A l’espera de la resolució, nosaltres haurem fet la feina més important, que és prendre consciència del nostre patrimoni.

Josep Ángel Mortés, cónsol major d’Ordino. Article publicat al Diari d’Andorra el 3 de març.

Etiquetes: Articles d'opinió, Josep Àngel Mortés

Articles relacionats

Mesures reals per a problemes reals
Dos debats que no es poden fer per separat