Articles d'opinióDavid Montané

Prestador d’última instància

Dijous passat vam aprovar al Consell General la llei que habilita a Andorra la creació del prestador d’última instància, un mecanisme homologat internacionalment, tant pel que fa a la metodologia com als recursos dels quals es dota. Era una necessitat, tenint en compte que diferents organismes internacionals del sector financer havien identificat aquesta mancança com a feblesa del nostre país. Entre ells el Fons Monetari Internacional (FMI).

El prestador d’última instància és un mecanisme associat al sistema financer que s’activa només en el supòsit d’una crisi de liquiditat d’una entitat financera del país. És l’últim recurs i no és gratuït per a l’entitat, que a més ha d’aportar garanties perquè els recursos del prestador d’última instància no es perdin.

La responsabilitat sobre si s’activa o no el mecanisme del prestador, és a dir, si el problema de liquiditat que pugui presentar una entitat financera és o no reversible, serà a càrrec de l’Autoritat Financera Andorrana (AFA), que prendrà la decisió amb criteris tècnics i objectius.

Pel que fa als recursos que s’utilitzaran per dotar de fons el prestador d’última instància, seran els de les reserves internacionals, amb un primer nivell de 200 milions d’euros, els quals seran directament accessibles per l’AFA. Una xifra que, tenint en compte la bona situació del sector financer, l’FMI considera totalment suficient.

En definitiva, el prestador d’última instància aporta un mecanisme més de protecció, una línia de defensa més, per preservar i garantir l’estabilitat del sistema financer. També permet augmentar la protecció de les nostres empreses i els nostres ciutadans.

Però en cap cas, veient la situació del sector, amb uns nivells de liquiditat excel·lents, existeix una necessitat real de tenir-lo, ni molt menys d’activar-lo.

En canvi, sí que ens permet dotar de més competitivitat el sector, fer un salt qualitatiu molt important per incrementar la resiliència financera del país i augmentar la nostra homologació internacional.

Article de David Montané, Conseller general del Grup Parlamentari Demòcrata, publicat al Diari d’Andorra el 29 de novembre del 2022.

Etiquetes: Articles d'opinió, David Montané

Articles relacionats

Més preparats per fer front a la crisi energètica
Garanties per a l’entorn digital