Articles d'opinióDavid Montané

Reunions de poble sobre Europa: un exemple de transparència

El passat 14 d’octubre vaig tenir l’honor d’assistir a la meva parròquia, la Massana, a la reunió pública per explicar l’acord d’associació amb la Unió Europea. El secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, i el cap de Govern, Xavier Espot, van explicar als massanencs l’evolució de les negociacions. A la sala de la Closeta hi havia força assistència i el públic es va animar a participar fent diverses preguntes. Entre aquestes, un ciutadà va felicitar el Govern per les explicacions donades i va ressaltar que la iniciativa era un destacat procés de transparència. El Govern s’ha compromès a fer dues reunions públiques l’any per anar informant sobre com evolucionen les negociacions.

Voldria recordar que des de l’Acord Duaner del 1990, Andorra i la UE han mantingut una relació d’acords bilaterals que ha acostat el Principat al marc normatiu europeu. Va ser a partir del 2015 que es va donar el tret de sortida a les negociacions per a un acord d’associació entre la UE i els petits estats tercers: Mònaco, San Marino i Andorra. Un acord que ens ha de portar beneficis tot preservant les nostres especificitats. És bo recordar que, amb l’acord d’associació, Andorra preveu adoptar les quatre llibertats del mercat interior europeu.

A la reunió pública de la Massana hi va haver ciutadans que van preguntar quins beneficis obtindrien, i a la vegada tenien por de perdre atributs característics del nostre país. Voldria enumerar quines especificitats crec que s’han de respectar. Per una banda, és necessari un tracte especial per al tabac com a lliure circulació de mercaderies per protegir el nostre sector agrícola i la indústria tabaquera. En aquest sentit, el Govern ja ha assolit una transitòria de 30 anys per al tabac des del moment de l’entrada en vigor de l’acord.

És necessari un tracte especial per al tabac com a lliure circulació de mercaderies per protegir el nostre sector agrícola i la indústria tabaquera

També s’ha de vetllar pel manteniment del sistema de quotes d’immigració, ja que no és el mateix que 80.000 persones puguin circular dins d’un mercat de 500 milions de persones, que a la inversa. Així mateix, és bàsic el manteniment de les empreses públiques Andorra Telecom i FEDA.

L’acord d’associació amb la UE ha de ser un gran acord de país, a través d’un pacte d’Estat amb totes les forces polítiques. Una pregunta de la reunió pública que em va sorprendre va ser quan un assistent va demanar què aportarà a les empreses i als ciutadans d’Andorra l’accés al mercat interior. Ens obre moltes oportunitats. Ens permet equiparar la nacionalitat andorrana i tenir els mateixos drets que els europeus. Ens aporta un segell de qualitat europeu per a les nostres empreses que vulguin treballar més enllà d’Andorra. Ens permet fomentar la inversió estrangera, ja que els potencials inversors hi veuran un país homologat en tots els sentits. Ens aportarà tenir un recurs d’última instància per al nostre sistema financer, per enfortir la plaça financera. Per tot plegat, consolidarem el Principat com un pol econòmic destacat del nord de Catalunya i del sud de França. I situarem Andorra al mapa mundial.

Finalment, un dels aspectes que també preocupava els massanencs és si l’acord d’associació comportarà un increment dels impostos. Doncs ho diem amb veu ben alta: «la fiscalitat no forma part de l’acord d’associació».

Ho diem amb veu ben alta: la fiscalitat no forma part de l’acord d’associació

David Montané, conseller general Demòcrata

Etiquetes: Articles d'opinió, David Montané

Articles relacionats

Un esmorzar diferent
Varietat de llistes electorals, una bona notícia