El nostre partit

Ideari i Valors

Fotografia del congrés fundacional 2012

Demòcrates per Andorra és un partit polític compromès amb la llibertat, la igualtat d’oportunitats i la cohesió social.

Des de la promoció dels valors democràtics, l’acció de Demòcrates per Andorra s’orienta a la construcció d’una Andorra oberta, respectuosa amb la diversitat i alhora orgullosa de la seva identitat. Una Andorra que sap mantenir i actualitzar els equilibris llegats per la història, tot reinterpretant-los des de la perspectiva d’un país plenament integrat a la comunitat internacional i amb intenses relacions institucionals, econòmiques i culturals amb els països de l’entorn europeu, basades en la confiança i el respecte mutu.

L’equilibri és, efectivament, la clau del projecte de Demòcrates per Andorra. Equilibri perquè Andorra s’obri al món sense renunciar a les seves arrels. Equilibri perquè el progrés econòmic no deixi ningú enrere. Equilibri per fomentar el creixement des de la llibertat, conscients que la llibertat només pot ser real i efectiva en un marc que garanteixi la igualtat d’oportunitats per al conjunt de la ciutadania.

Demòcrates per Andorra és una força política capaç de bastir grans acords transversals, en la qual conflueixen sensibilitats i punts de vista diferents a l’entorn d’un projecte comú.

Aquest projecte és l’Andorra del segle XXI.
L’Andorra que tots plegats hem començat a construir. T’hi sumes?

La nostra història

Demòcrates per Andorra va néixer l’any 2011, en un context de profunda crisi econòmica i social, quan un grup de persones provinents d’orígens polítics diversos van decidir impulsar una força política centrada en resoldre els problemes reals dels ciutadans del país.

El nostre partit va veure la llum amb la intenció de realitzar les reformes necessàries perquè Andorra continuï sent un país amb oportunitats per a tots. Un país obert i competitiu.

Demòcrates per Andorra és un projecte que té com a prioritat les persones i el seu benestar i que representa la centralitat política i social.

El primer congrés ordinari

La sala d’actes de l’Ordino Studios va acollir el primer congrés ordinari de Demòcrates per Andorra, el 10 de març del 2012, durant el qual es van debatre i aprovar un total de sis ponències: ‘Vuit i nou, cartes que no lliguen‘, de Júlia Morera; ‘L’obertura econòmica i la representació exterior d’Andorra‘, de Maria Àngels Fernández; ‘Posar les bases d’una economia sostenible‘, de Nathalie Laguens; ‘Una major qualitat democràtica’, de Sílvia Calvó; ‘Recuperar l’atractiu de la nacionalitat‘, d’Eva Font, i ‘L’eficiència de les administracions públiques i/o parapúbliques‘, de Meritxell Mateu.

El segon congrés ordinari

L’1 de juny de l’any 2013, Demòcrates per Andorra va celebrar el segon congrés ordinari amb l’objectiu de presentar la feina feta durant els primers dos anys de treball al capdavant de les institucions, reagrupar les bases i fixar les línies de futur.

El segon congrés va analitzar, debatre i aprovar un total de 5 ponències elaborades per les diferents comissions del partit, ja ben definides i estructurades.  ‘La sostenibilitat com a eix vertebrador de la política de DA’; ‘Serveis socials i sociosanitaris: una necessitat ineludible‘, presentada per Paqui Barbero en representació de la Comissió Social; ‘Una administració pública moderna i eficaç‘, presentada per Diego Vieira en representació de la Secció Jove; ‘Cap a un sistema electoral més participatiu i representatiu‘, defensada per Marc Ballestà en representació de la Comissió Institucional; i la ponència ‘Necessitat d’una major regulació i transparència del finançament del sistema polític‘, text també elaborat per la mateixa  comissió.

2n Congrés Ordinari-Demòcrates Andorra
3r Congrés Ordinari-Demòcrates Andorra_Votacions

El tercer congrés ordinari

Demòcrates per Andorra va celebrar el seu tercer congrés ordinari l’onze d’octubre del 2014, a l’Hotel Nòrdic d’El Tarter, durant el qual es van debatre set ponències que van abordar des de l‘aproximació al mercat interior de la Unió Europea, la reforma de la Justícia, les eines i bases per establir un marc de bon Govern, les competències i transferències, l’educació, la igualtat i la no discriminació en les polítiques de DA i l’administració electrònica.

Les resolucions adoptades en aquest congrés han format part de les les  línies programàtiques que el del partit ha desenvolupat fins el moment actual.

El quart congrés ordinari

La parròquia d’Encamp va acollir, el maig del 2017, el quart congrés ordinari en el decurs del qual es va acodar mandatar l’executiva a iniciar els mecanismes necessaris per trobar un candidat de consens per encapçalar les llistes de les eleccions generals.

Les comissions del partit van elaborar un total de sis ponències que es van debatre i aprovar: ‘Enfortiment de les mesures integradores a fi de facilitar el sentiment de pertinença i d’identitat al país‘, defensada per Roser Suñé; ‘Andorra, un país integrador‘, presentada per Núria Pons; ‘Necessària evolució de la Llei de Nacionalitat’, exposada per Jordi Ribes; ‘L’equiparació de la nacionalitat andorrana passa per l’acord d’associació amb la Unió Europea‘, a càrrec de Guillem Casal; ‘Impuls i diversificació‘, defensada per Madhu Jethani; i ‘Andorra i el nou model energètic‘, a càrrec de Jacint Risco.

4t-Congrés-Ordinari-Demòcrates-Andorra-general

Demòcrates, Xavier Espot Zamora

El 8 d’abril del 2019, el cap de llista de Demòcrates, Xavier Espot Zamora, obté el suport de la majoria de la ciutadania a les eleccions generals.

Un més tard, el 15 de maig, és investit cap de Govern amb el suport dels 11 consellers electes del grup Demòcrata, i dels consellers generals de Liberals d’Andorra i de Ciutadans Compromesos amb els quals se signa un Acord de Govern amb un full de ruta consensuat per tal d’assegurar l’estabilitat durant tota la legislatura.

El mes de juny, en el marc del 5è Congrés Ordinari, Xavier Espot és elegit nou president del partit juntament amb una executiva totalment renovada.

Demòcrates, Xavier Espot Zamora

El 2 d’abril del 2023, el cap de llista de Demòcrates, Xavier Espot Zamora, obté el suport de la majoria de la ciutadania a les eleccions generals.

El 10 de maig,  Xavier Espot Zamora obte la legitimitat del Consell General per esdevenir el cap de Govern de la IX legislatura constitucional d’Andorra. Una legitimitat majoritària, ja que va obtenir el vot favorable de 17 dels 28 consellers i conselleres generals de la Cambra.