No m’estendré massa en exposar, perquè se n’ha parlat, escrit i opinat molt, que d’una crisi sempre en surten aspectes positius. Evidentment són molts més els negatius, i en aquest sentit els càrrecs públics tenim el deure que afectin el mínim la nostra població i durin el mínim de temps possible. Però precisament perquè no s’allarguin i puguem superar la situació actual, hem d’identificar aquestes coses positives. Fomentar-les és clau per a la recuperació social i econòmica.
Per exemple, aquesta crisi ha accelerat la digitalització al nostre país. Les empreses, obligades pel tancament físic de l’activitat econòmica, s’han posat les piles per operar des de la distància. Perquè els seus assalariats puguin treballar des de casa, perquè els clients no perdin els serveis contractats o per vendre els productes, entre d’altres.
En aquest sentit, des de les institucions hem d’ajudar en aquest procés de transformació digital empresarial. Perquè no es tracta només de dissenyar una web i començar a vendre, sinó d’alinear tot el negoci: proveïdors, magatzems, personal, administració, estoc, informació a temps real, previsió i compliment amb els serveis d’entrega, etc. Hem de facilitar que el procés es desenvolupi amb garanties.
Un altre aspecte positiu és que aquesta necessitat de digitalització també s’ha fet extensiva, com no podia ser d’altra manera, a les administracions (Govern, comuns, CASS, etc.), que han fet esforços també contra rellotge per oferir certs tràmits a l’administrat. Poso un exemple: la matriculació als centres escolars per al curs vinent o la renovació del transport escolar. Cal seguir en aquesta línia.
En definitiva, la digitalització era un repte per a Andorra que la Covid-19 ha activat i que ja no s’hauria d’aturar. I el repte també s’ha convertit en una oportunitat, pensant en la reactivació econòmica, per tenir empreses més competitives i poder vendre els nostres productes fora del país.
També la digitalització ha afavorit el teletreball, amb tots els beneficis per a la conciliació laboral i familiar que pot aportar. Els darrers dos mesos ha quedat demostrat que un percentatge important de l’activitat laboral es pot fer des de casa.
Els darrers dos mesos ha quedat demostrat que un percentatge important de l’activitat laboral es pot fer des de casa
A la vegada, durant aquest període hi ha empreses que han aprofitat per formar en línia els seus treballadors. La formació permet pujar el llistó de la qualitat del capital humà empresarial. I pot ser una opció, per exemple, per a aquells treballadors que, malauradament, es troben en situació d’Erto. Formar-se els permet seguir connectats amb les seves empreses i millorar la seva categoria laboral.
Una altra oportunitat de país, que de fet ha fomentat aquest teletreball, és la reducció de la mobilitat de les nostres carreteres. I amb ella els valors de contaminació i acústics. En aquest punt, tenim una gran repte de seguir reduint la nostra dependència energètica amb l’exterior, per exemple tirant endavant plans de generació d’energies renovables amb inversió publicoprivada.
En un altre vessant, aquesta crisi també és una oportunitat per posar en valor la nostra fiscalitat, que ens fa ser competitius a ulls estrangers. Encara ho serem més si els països del nostre entorn apugen impostos per recuperar-se de la inversió per la Covid-19, tal com estan estudiant. Una pujada d’impostos d’estats propers pot generar un moviment interessant d’inversió estrangera i de residents que es vulguin establir al Principat.
Agafem-nos a aquests aspectes, i a molts d’altres que em deixo, per generar oportunitats de país. I que, quan d’aquí a uns mesos mirem enrere, arribem a la conclusió que, malgrat tot, vam saber fer les coses bé.
Article del conseller general Demòcrata, David Montané, publicat a El Periòdic d’Andorra el 16 de maig.