Alexia GallegoArticles d'opinió

Pioners fent tests

Els Stop Labs, concepte que ha aparegut a les nostres vides arran de la crisi de la Covid-19, ens han permès realitzar de manera eficient tests d’anticossos a tota la població d’Andorra i també a la que hi treballa. Cal recordar que els anticossos són unes proteïnes que reaccionen per reconèixer i lluitar contra els virus.

El sistema de proves serològiques s’ha basat en una metodologia molt concreta i amb una absoluta organització perquè tot sortís de la millor manera possible. I així ha estat. Jo mateixa ho he pogut comprovar en primera persona, participant als Stop Labs d’Ordino.

Però, què ens indica realment el test i com funciona? Sense sortir del vehicle, els habitants s’han sotmès a una punxada al dit, per fer sortir dues gotetes de sang. Identificats amb un número per poder lligar persona i test, les dades passen a una plataforma que reuneix totes les proves fetes al país. Els resultats dels tests s’anuncien via SMS o trucada.

Tenim quatre possibles resultats i, d’aquests, dos possibles positius. Un IgM positiu, que vol dir que hem passat recentment una infecció produïda per la Covid-19 o l’estem passant, i per tant el nostre sistema immunològic ha reaccionat correctament contra el virus. Un IgG positiu, que vol dir que hem passat la Covid-19 i tenim anticossos preparats per combatre-la.

Un IgM positiu vol dir que hem passat recentment una infecció produïda per la Covid-19 o l’estem passant; un IgG positiu vol dir que hem passat la Covid-19 i tenim anticossos preparats per combatre-la

Així doncs, es pot donar el cas de tenir dos positius, un negatiu i l’altre positiu, o els dos negatius. El test d’anticossos té una fiabilitat propera al 95% i es realitza dos cops per augmentar la fiabilitat. El segon cribratge, ja en marxa aquesta setmana, es fa amb un interval de quinze dies des del primer.

La realització d’aquests tests i la forta participació de la població, ja que prop de setanta mil persones s’han inscrit voluntàriament per sotmetre’s a la prova, ens demostra un cop més que som un gran país amb ganes de tirar endavant tots units. El nostre Govern ha aportat les eines necessàries i els ciutadans hi han posat la resta. Diu molt de la nostra petita gran Andorra.

Article d’Alexia Gallego, membre de la Secció Jove de Demòcrates, publicat al Diari d’Andorra el 19 de maig.

Etiquetes: Alexia Gallego, Articles d'opinió

Articles relacionats

Afrontem els reptes
Nous reptes col·lectius