La situació geogràfica d’Andorra, un petit país enclavat a la serralada dels Pirineus, entre França i Espanya i enmig de la confluència de cultures diverses, ha configurat la seva pròpia peculiaritat, caracteritzada per una constant lluita per sobreviure i obrir-se al món i, al mateix temps, preservar les seves arrels.
La pandèmia de la Covid-19 ens ha fet veure les nostres fortaleses, però també la nostra fragilitat i dependència cap als països veïns, sobretot pel que fa referència al comerç i al turisme. La restricció de la mobilitat a les fronteres franceses i espanyoles durant el mes de març va provocar, igual que a la resta de països, un daltabaix sense precedents, tant en l’àmbit econòmic com social. La dependència cap a l’exterior ha fet que l’impacte hagi sigut molt gran a Andorra.
Conscients de la importància i de la necessitat de mantenir unes relacions estretes amb els països veïns per evitar l’aïllament i sortir de la crisi, el Ministeri d’Afers Exteriors va posar en marxa tot el circuit de relacions diplomàtiques perquè s’inclogués el nostre país en els plans de desconfinament dels Estats veïns. Ha estat una negociació complexa, difícil de gestionar i que ha necessitat la col·laboració de tots els equips diplomàtics d’Andorra a França i a Espanya, com és el cas de l’ambaixador espanyol Àngel Ros, l’ambaixadora francesa Jocelyne Caballero, l’ambaixadora d’Andorra a França Eva Descarrega i l’ambaixador d’Andorra a Espanya Vicenç Mateu. Tots ells han defensat la importància per al nostre Estat d’aixecar les restriccions a les fronteres per activar el turisme de proximitat, i explicar que estàvem gestionant bé la crisi sanitària.
En aquest sentit, també han pres rellevància els Grups d’Amistat creats amb els països veïns. El passat 12 de juny ens vam reunir telemàticament amb el Grup d’Amistat França-Andorra del Senat, al qual van participar senadors provinents de les regions de l’Arieja i de Pirineus Orientals, per valorar la situació actual i les vies de cooperació. Els polítics que provenen de territoris limítrofs són els que més ens han entès i, per descomptat, també ens poden ajudar a desenvolupar projectes de cooperació transfronterera útils i concrets. Tot plegat, ha evidenciat que la cooperació transfronterera i les relacions amb els països veïns s’han de continuar enfortint i són imprescindibles per a nosaltres.
La cooperació transfronterera i les relacions amb els països veïns s’han de continuar enfortint i són imprescindibles per a nosaltres
Aquesta cooperació ha accelerat la mobilitat a les fronteres amb els dos Estats veïns, que ens permet tornar a la normalitat pel que fa a l’arribada del turisme de proximitat, necessari per al bon funcionament del sector terciari. No obstant això, ha de ser una arribada progressiva, responsable i respectuosa amb els protocols de seguretat i d’higiene.
Durant tota aquesta crisi hem seguit amb respecte les consignes donades per Govern i les hem assolit amb un grau d’exigència elevat. Però no ho podem aturar aquí: tant nosaltres com els turistes haurem de continuar assolint aquest grau de responsabilitat, sent conscients que no volem fer un pas enrere i que ens hem convertit en un exemple a seguir per a d’altres països.
Article de la consellera general Demòcrata i vicepresidenta de la Comissió de Política Exterior, Berna Coma, publicat a El Periòdic d’Andorra el 20 de juny.