Articles d'opinióJordi Ribes

Finances controlades

La Covid-19 ha costat molts diners. El Govern, intel·ligentment, ha obert l’aixeta de la despesa fins a nivells històrics per ajudar la població. Sense tirar la casa per la teulada però sense contemplacions amb l’objectiu que no tanquessin empreses, que els treballadors cobressin a final de mes, que els autònoms no haguessin de posar punt final a la seva aventura empresarial i per facilitar la conciliació laboral i familiar. Tot plegat, i tal com ha explicat el ministre Portaveu i de Finances Eric Jover, ha costat més de 65 milions d’euros. Uns 60 milions per a ajudes socials i econòmiques, i vora 5 de despeses sanitàries. Si li sumem el que el Govern deixa d’ingressar en concepte d’impostos, taxes i davallada en general de l’activitat, la previsió de dèficit per al 2020 és de 112 milions. Per al 2021 s’ha previst un dèficit de 76 milions.

Espanta? Una mica. Però podem estar tranquils. Perquè hem fet bé els deures els darrers anys i ho podem assumir internament. I també perquè hem fet bé els deures els darrers mesos i hem obert vies de finançament externes.

Hem fet bé els deures els darrers anys i ho podem assumir internament, i externament hem obert línies de finançament externes

M’explico millor: El Govern ha tancat una pòlissa de crèdit amb els bancs del país de 50 milions i una emissió de deute públic de 125. També cal sumar els 3,2 milions del compte de compensació i 3,2 més provinents de la solidaritat de tots nosaltres. També tenim 70 milions de les reserves d’Andorra Telecom i 10 de FEDA, que podem utilitzar sense alterar els seus plans d’inversió. Però el Govern ha optat per no tocar-los i tenir una via en cas de rebrots o que les coses no vagin tan ben encaminades com ara.

Per què no els toquem? Perquè podem demanar-ho fora. El Govern acaba de tancar una operació de crèdit de 100 milions amb Crédit Agricole en unes molt bones condicions. També acaba d’ingressar al Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa.

Finalment, ja s’ha formalitzat el procés per entrar al Banc Europeu d’Inversions i, els propers mesos, serem el 190è país del Fons Monetari Internacional.

Podem, per tant, estar tranquils i centrar-nos a fer créixer l’economia interna. Per retornar com abans millor a la línia positiva que dúiem abans de l’esclat de la pandèmia.

 

Article del Secretari de Comunicació de Demòcrates, Jordi Ribes, publicat el 16 de juny al Diari d’Andorra.

Etiquetes: Articles d'opinió, Jordi Ribes

Articles relacionats

Joves amb ganes de millorar la societat
La represa de la mobilitat a les fronteres