Els darrers dies s’ha fet públic que un nou personatge de la plataforma de YouTube ha decidit traslladar-se al país, fet que ha provocat que es torni a obrir el debat als dos costats de la frontera sobre si és positiu o negatiu l’èxode de molts dels youtubers més influents del món i que surtin del seu país d’origen.
Per què marxen? A part dels espectaculars paisatges, la tranquil·litat i l’esquí, entre d’altres, a Andorra comptem a un gran avantatge vers Espanya pel que fa a l’economia: una menor pressió fiscal. És a dir, els residents paguem un menor percentatge d’impostos. D’aquesta manera, molts dels influencers decideixen venir.
En molts casos el negoci d’aquestes persones no es concentra només en els vídeos que publiquen, sinó que ha derivat a negocis propis, venda de llibres o, fins i tot, pel·lícules. Habitualment aquests joves tributen com a autònoms. D’aquesta manera, l’IRPF que han de pagar a Espanya seria del 45% –en cas que superin els 60.000 euros de facturació–, mentre que a Andorra aquest percentatge baixaria fins al 10%. Però, a més a més, cal tenir en compte l’IVA, ja que tenim un dels més baixos d’Europa, del 4,5%, mentre que al país veí és del 21%. A part, l’impost de societats és del 10%, tot i que pot baixar fins al 2%, mentre que a l’Estat espanyol és del 25%.
Aquest famós influencer declarava que amb un guany de 4 milions l’any a Espanya, després dels pagaments d’impostos, resultava amb 2,5 milions, quantitat suficient per seguir els passos dels seus antecessors que han vingut al país els últims anys.
Per aquests mateixos motius un total de 900 empreses espanyoles havien decidit instal·lar-se al Principat des del 2012, segons un estudi del departament d’Estadística. Qualsevol empresa o particular és lliure d’instal·lar-se on li convingui, sigui pel motiu que sigui. En comptes de blasmar sobre qui busca i defensa els interessos propis, potser seria més beneficiós estudiar com alleugerir aquesta pressió fiscal del país d’origen. Andorra sempre ha estat un país d’acollida, en tots els aspectes, i tothom hi serà ben rebut.
Article d’Eduard Muñoz, membre de la secció jove de Demòcrates, publicat el 26 de gener del 2021 al Diari d’Andorra.