La cultura no s’atura no és un eslògan, no és una frase feta, no és simplement un agraïment, ni una reivindicació. La cultura no s’atura és una realitat. És la base d’una societat que va molt més enllà dels aspectes econòmics, laborals o polítics. La cultura és el nostre dia a dia, està en els llibres que llegíem de petits, en la música que escoltem quan estem deprimits, en les pel·lícules que ens emocionen i en les escultures que ens porten records.
La cultura és el fonament del nostre modus vivendi, però sovint oblidem quan n’és d’important, fins que la necessitem. La societat és un conjunt de persones que, seguint una certa organització, també comparteix costums i formes de fer, pensaments i idees. Una societat no es basa només en els diners que són efímers i sovint causants de grans problemes, es basa en una diversitat d’elements que són intergeneracionals, que superen les divisions de classes i que s’engloben en la diversitat d’opinions. I aquí hi té molt paper la cultura.
Si bé és cert que la iniciativa La cultura no s’atura neix de la necessitat de donar un suport decidit i efectiu al sector cultural del Principat que s’ha vist perjudicat per la situació causada per la Covid-19, també és una forma de dir que s’ha de tenir sempre en compte el sector cultural.
Quan un ministeri i sis comuns fan pinya per donar un impuls als artistes és quan podem dir que la unió fa la força. No hi hauria diners suficients ni temps per compensar el deute que tenim amb el sector cultural, que durant el confinament va treballar sense descans per portar gratuïtament la música a les nostres cases i balcons, les escultures col·lectives per fer pinya o subhastes d’art per ajudar el Govern.
Per acabar, dir que la cultura és la clau en el nostre desenvolupament i una eina de reivindicació única i incomparable. Ahir al teatre de les Fontetes unes Clandestines van parlar de l’avortament i dels drets de les dones mitjançant la performance i les arts plàstiques, per donar veu a reivindicacions que no s’emmudeixen tot i saber que impliquen un trasbals institucional.
Article de Jordi Ribes, Secretari de comunicació de Demòcrates, publicat al Diari d’Andorra el 31 de gener del 2021.