Articles d'opinióSandra Codina

No limitem el talent

Quan nosaltres érem petits, jugàvem a jocs tradicionals. La xarranca, picar paret, saltar corda… Ara els infants també hi juguen, però tenen a l’abast altres entreteniments fruit de la pròpia evolució de l’oci, com són els videojocs.

No es pot negar l’evidència. Els joves d’Andorra, els joves de tot arreu i també els adults juguen a videojocs. A més, la pròpia evolució ha portat que aquests es facin més sofisticats i ofereixin noves alternatives d’oci, com és el cas de jugar en línia.

Els videojocs en línia acaben implicant una interrelació de jugadors, i d’aquí en surt la competició. És llavors quan neixen els eSports, és a dir, els esports electrònics.

Als que som més grans ens pot semblar una mica llunyà aquest concepte, però els esports electrònics fa anys que creixen de manera exponencial a tot el món. Per donar una dada, la principal competició del món d’esports electrònics, la League of Legends, va reunir a 23 milions d’espectadors de mitjana durant la darrera edició de les finals celebrades el desembre passat, i va assolir un pic màxim de 46 milions d’espectadors. Només esdeveniments mediàtics com la Super Bowl tenen aquesta capacitat d’audiència.

Per tant, hi ha una cosa clara. Si Andorra dona l’esquena al progrés, seguirà havent-hi igualment esports electrònics, seguirà havent-hi joves que destinin el seu temps lliure a jugar a videojocs i seguirà havent-hi competicions amb audiències milionàries.

Però no, no frenarem el progrés del nostre país. Tot al contrari, és la nostra obligació com a responsables polítics incentivar-lo. En aquest any tan dur que hem hagut d’afrontar ens hem adonat que, més que mai, cal buscar alternatives als sectors tradicionals que han propiciat l’evolució d’Andorra. Ja no podem donar tota la responsabilitat del creixement del país únicament al turisme i als sectors relacionats. Calen noves opcions de diversificació de l’economia. És la pròpia societat la que demana que busquem alternatives.

Calen noves opcions de diversificació de l’economia. És la pròpia societat la que demana que busquem alternatives

Per això era tan essencial aprovar dijous passat la Llei d’esports electrònics. Aprovar-la ens connecta automàticament en un ecosistema digital amb alt potencial i capacitat d’expansió. També ens posiciona com un país competitiu dins del sector. Per què no organitzar una gran competició a Andorra amb els millors jugadors del món i milions de persones seguint-la? Fins ara era una utopia, a partir d’ara serà una opció real.

A més, la llei donarà protecció a tots els protagonistes implicats en el sector: els gamers, els entrenadors, els clubs, els organitzadors d’esdeveniments, els publishers (creadors de videojocs), els casters (locutors)…

Som conscients que, sobretot pel que fa als jugadors, n’hi ha de molt joves, que despunten a edats primerenques. A ells els donarem una protecció especial a través d’un projecte de llei que haurà d’estar enllestit sis mesos després de l’entrada en vigor del text aprovat. També en aquesta línia, es reforçaran els plans de conscienciació i de prevenció d’adicions en el marc del Pla Especial de Salut Mental.

En d’altres paraules, farem tot el que estigui al nostre abast per protegir els menors. Però el que segur que no farem serà limitar el seu talent. Com tampoc tenim nosaltres potestat per limitar el talent de cap esportista: un jove esquiador, un jugador de rugbi, de bàsquet, d’escacs… De l’esport que sigui. No som ningú per posar pals a les rodes a la seva progressió.

Farem tot el que estigui al nostre abast per protegir els menors. Però el que segur que no farem serà limitar el seu talent

Sí que podem, en canvi, protegir-los en aquesta progressió i garantir que tenen al seu abast eines de suport, així com un marc legal sòlid perquè puguin gaudir del que els agrada, del que els marca i fa créixer com a persones.

 

Article de la consellera general del Grup Parlamentari Demòcrata, Sandra Codina, publicat a El Periòdic d’Andorra l’1 de maig del 2021. 

Etiquetes: Articles d'opinió, Sandra Codina

Articles relacionats

Andorra, primer país iberoamericà
Ser conseller general