Des de dalt del Sant Ermengol, observo una Andorra inquieta. En el paisatge veig edificis creixent, bolets de ciment ressorgint de la vall. Entre aquests bolets, immenses grues que han integrat el nostre paisatge i subconscient, fins al punt que sovint semblen invisibles als nostres ulls.
Recordo l’any 2014, quan tots esperàvem a veure com seria el disseny d’aquells primers euros andorrans, a les xarxes va aparèixer un fals disseny on les grues tan típiques d’aquesta Andorra inquieta prenien protagonisme en les cares nacionals de les monedes.
El concurs públic per establir-ne el disseny era molt car, l’objecte era el de “difondre una imatge representativa de la cultura, la història, l’art, la natura, la idiosincràsia, les institucions…”. En aquest sentit, qui va difondre aquella broma digital potser no anava tan mal encaminat. Quin altre símbol podria definir millor l’evolució d’Andorra?
Ara fora bromes, o no tant… Sis anys més tard, imaginem-nos la creació d’una criptodivisa andorrana. Igual que fa “DogeCoin“, que integra un “meme” d’un gos com a símbol, nosaltres podríem utilitzar les grues?
Ara sí, posem-nos seriosos. La introducció del Bitcoin, l’any 2009, va ser tant sigil·losa com disruptiva. No obstant això, actualment és pràcticament impossible escapar de converses que giren al voltant de les monedes digitals. L’Andorra inquieta de la qual parlàvem, no és menys i ha fet un pas molt important mirant de desenvolupar la normativa relacionada amb els actius digitals.
Més enllà d’una economia basada en la construcció, el turisme, el tabac o el sector financer, potser la tecnologia blockchain i les criptomonedes poden prendre importància en la nostra economia. Inversors, empreses, però fins i tot simples usuaris podrien beneficiar-se d’aquesta evolució que viu el Principat.
Estiguem a favor o en contra de les monedes digitals, la veritat és que, cada vegada més persones decideixen “provar” aquest tipus d’actius, confiant a obtenir amb ells un rendiment superior al dels mercats financers “tradicionals”.
Com a país ho hem d’analitzar, sense perdre de vista que és un mercat molt complex i volàtil però ple d’oportunitats.
Article de Jordi Ribes, Secretari de comunicació de Demòcrates, publicat al Diari d’Andorra el 23 de maig del 2021.