La setmana passada, els membres de la Comissió Legislativa d’Exteriors vam tenir l’honor de rebre al Consell General als integrants dels Grups d’Amistat del Senat i de l’Assemblea Nacional de França. Havien de visitar-nos l’any passat, però la situació de la pandèmia no ho va permetre. Vam haver de canviar-ho per una trobada telemàtica al mes de maig, on vam tractar aspectes precisament de la Covid-19: com ens estava afectant als nostres respectius països i com podíem fer-hi front.
Finalment, aquest 2021 s’ha pogut materialitzar la trobada presencial. De fet, el Grup d’Amistat del Senat no venia a Andorra des del 2013, i el de l’Assemblea Nacional des del 2008.
Les relacions parlamentàries són necessàries i indispensables, però encara més si ho són amb els països veïns. Així ho hem vist durant la pandèmia: en els pitjors moments d’aquesta, Andorra va haver de desplegar tota la seva diplomàcia, tant parlamentària com governamental, per fer-hi front. Així doncs, una excel·lent manera d’estendre la xarxa de relacions i contactes és a través dels Grups d’Amistat, que permeten crear lligams entre parlamentaris i afavorir la cooperació transfronterera entre territoris.
Fent referència a la trobada de la setmana passada, en què també hi van participar la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, l’ambaixadora d’Andorra a França, Eva Descarrega, i l’ambaixador de França a Andorra, Jean-Claude Tribolet, la vam emmarcar en unes jornades de treball que van girar al voltant de temàtiques actuals que afecten els dos territoris.
En primer lloc, vam tractar el desenclavament del nostre país. Vam parlar de l’accés a Andorra des del costat francès: la carretera R20 i els corredors d’allaus. També de la línia de tren fins a l’Hospitalet i de la importància de no tancar-la. Assegurar l’entrada d’Andorra per França és un element cabdal per a nosaltres, en clau de turisme però també per evitar l’aïllament d’Andorra per la part nord.
D’aquesta primera taula en vam extreure el suport dels parlamentaris francesos per continuar treballant conjuntament en el desenclavament del país i de la regió d’Occitània.
La segona taula va girar entorn de l’educació, més concretament l’ensenyament superior. Els parlamentaris es van interessar pel destí dels estudiants andorrans quan finalitzen l’ensenyament obligatori i si estan ben informats sobre els avantatges que tenen a l’hora de triar universitat. En aquest sentit, vam acordar treballar per reequilibrar les relacions França-Andorra-Espanya.
Finalment, la darrera taula va girar al voltant de les negociacions de l’acord d’associació d’Andorra amb la UE i en el fet que, al primer semestre del 2022, França ostentarà la presidència del Consell de la Unió Europea. En aquest punt, vam refermar la importància de tenir el seu suport i ajut per tirar endavant les negociacions.
La trobada amb els Grups d’Amistat francesos va ser, per tant, molt positiva i fructífera, ja que vam poder estrènyer lligams de col·laboració amb la regió d’Occitània, i de França en general. També va quedar palesa la voluntat de totes les parts de fer trobades més regularment. Perquè són reunions en què es poden tractar de tu a tu qüestions d’actualitat, però que també serveixen per incidir millor en les problemàtiques de cada país. En el nostre cas, ens permet seguir explicant la nostra realitat i especificitats, cosa que sempre hem d’anar fent perquè els països entenguin la nostra situació i posició. Fer pedagogia és clau perquè les nostres relacions transfrontereres i internacionals evolucionin correctament.
La trobada amb els Grups d’Amistat francesos va ser molt positiva i fructífera, ja que vam poder estrènyer lligams de col·laboració amb la regió d’Occitània, i de França en general
Actualment, la cooperació amb França està molt viva i engloba projectes en l’àmbit de l’agricultura, el medi ambient, la sostenibilitat, la cultura, el turisme, l’educació, l’economia… Així i tot, hem de continuar treballant per establir lligams encara més forts i que perdurin en el temps.
Les relacions bilaterals són indispensables perquè Andorra sigui visible als ulls del món i també perquè el nostre país no quedi aïllat, pugui seguir modernitzant-se i posicionant-se de cara a l’exterior.
És per a aquest motiu, tenint en compte la rellevància institucional de les trobades dels Grups d’Amistat, i per com són d’eficients per tractar temes que ens afecten com a país, que lamentem que la de la setmana passada no comptés amb la presència del president de la nostra Comissió Legislativa d’Exteriors. És una llàstima que decidís dos dies abans prioritzar temes de partit a temes institucionals de país.
Article de la consellera general del Grup Parlamentari Demòcrata, Berna Coma, publicat el 23 d’octubre del 2021 a El Periòdic d’Andorra.