Articles d'opinióEsteve Vidal

El necessari pacte d’Estat

El nostre sistema públic de pensions, com el de bona part dels països de l’entorn, comença a presentar símptomes preocupants. Si no s’apliquen mesures, tindrà problemes de sostenibilitat en un futur cada cop més proper. És cert que el fons de reserva de jubilació compta amb més de 1.400 milions, però aquesta quantitat no és suficient per fer front a les obligacions que vindran, i més tenint en compte que en pocs anys el sistema començarà a ser deficitari.

Fa anys que la UE i organismes internacionals, com l’FMI o l’OCDE, recomanen reformes als països, amb l’objectiu que el nivell de les pensions i la sostenibilitat del sistema es coadjuvin. La comissió d’estudi per a la sostenibilitat de les pensions, amb la participació de tots els grups parlamentaris, membres del Govern i una àmplia representació d’agents econòmics i socials del país, es va crear al juny amb l’objectiu d’obrir la reflexió sobre com millorar la viabilitat del sistema des de dues premisses: l’Estat ha de garantir una vellesa digna, i les polítiques i la càrrega social que deriven d’aquest sistema no poden posar en perill el nostre model de desenvolupament econòmic.

Els treballs fets fins ara, amb la participació d’experts proposats per totes les parts, han servit com a base per adoptar com més aviat millor un pacte d’Estat per garantir la sostenibilitat de les pensions. El segon pas, i que es convertirà en el vehicle per formalitzar-lo definitivament, és la creació d’una comissió especial, tal com es va acordar de manera unànime a la darrera sessió del Consell General.

Per part de Demòcrates, i així va quedar palès durant el congrés que vam celebrar el 2 d’octubre, ens comprometem a assolir aquest necessari pacte d’Estat mirant d’obtenir el màxim consens possible. També fruit del debat i anàlisi que es va generar arran de la ponència que vaig tenir l’honor de presentar al congrés, des de Demòcrates treballarem perquè es prenguin aquelles accions que generin un impacte real, que garanteixin la sostenibilitat del sistema, però sense comprometre el nostre desenvolupament econòmic.

 

Article del membre del Comitè parroquial d’Escaldes de Demòcrates, Esteve Vidal, publicat el 19 d’octubre del 2021.

Etiquetes: Articles d'opinió, Esteve Vidal

Articles relacionats

Un passet més per ajudar els comerciants
Grups d’Amistat França-Andorra