El Consell General ha aprovat aquest dijous el Projecte de llei de modificació de la Llei 9/2005, del 21 de febrer, qualificada del Codi Penal que, entre altres mesures, augmentarà sensiblement les sancions per conducció temerària o la que es realitzi sota l’efecte de begudes alcohòliques o substàncies tòxiques. D’aquesta manera, per conduir temeràriament les penes poden ascendir fins a tres anys de presó. També augmenta la sanció en el cas de posar en perill la vida de persones o causar danys a béns públics i privats. A més, s’ha tingut en compte l’efecte crida de les xarxes socials i, per evitar la difusió d’actituds temeràries a la carretera, es considerarà com a agreujant la distribució d’imatges d’aquest tipus a través de qualsevol mitjà amb una multa de fins a 60.000 euros.
La modificació del Codi Penal té en compte el creixement exponencial dels delictes relacionats amb les noves tecnologies” per això, s’introdueix un article, per a perseguir conductes de difusió de vídeos o fotografies contra la intimitat de les persones.
El text també inclou com a agreujant la difusió de comportaments temeraris al volant per evitar-ne la presència a les xarxes socials
D’altres punts destacats de la sessió d’aquest dijous, la darrera del 2022, ha estat la Proposició de llei de l’estatut de l’artista, que té en compte la realitat i singularitats professionals del col·lectiu, ja que “els dona eines i elimina traves perquè puguin desenvolupar la seva feina”, ha detallat la consellera general del Grup Parlamentari Demòcrata, Sandra Codina. Per exemple, amb l’establiment d’un règim de seguretat social específic per als artistes o creant una Comissió de seguiment de l’Estatut, que tindrà d’entre les seves tasques “impulsar la producció o qualsevol altra acció que aporti beneficis al teixit cultural”.
Per tot plegat, ha resumit Codina, l’Estatut de l’artista, el qual s’ha aprovat per assentiment, “és un homenatge, un reconeixement a tots els artistes. És un document que els posa amb valor i els dota del protagonisme que mereixen”.
Finalment, s’han aprovat regulacions de funcionament del Consell General. Per una banda, la reforma de l’article 46 del Reglament, per tal de crear una novena comissió legislativa permanent: la Comissió de seguiment i sostenibilitat de les pensions de la CASS. Tal com ha explicat el president del Grup Demòcrata, Carles Enseñat, la comissió està cridada a continuar amb la tasca endegada aquesta legislatura per tal que “s’actuï com abans millor, garantir que les pensions es puguin pagar, siguin dignes i no posin en perill el model econòmic i social andorrà”.
També s’han aprovat les bases de l’Administració electrònica del Consell General, que permetrà la digitalització de tots els processos parlamentaris, suposant que tots els consellers i conselleres generals disposin de tota la informació en un únic portal amb una actualització constant dels terminis dels tràmits parlamentaris.
Per últim, també s’ha donat el vistiplau al Codi de conducta dels consellers generals i l’Estatut del personal del Consell General. Pel que fa al Codi de conducta, la subsíndica general Meritxell Palmitjavila ha defensat que estableix una sèrie de procediments i deures als consellers i conselleres generals, en la seva “obligació de mostrar-nos honestos, vigilants, rigorosos amb la nostra tasca i comportaments, perquè la ciutadania pugui continuar creient en el potencial de la democràcia”.