Som un país orgullós de la seva història, arrels i patrimoni. Malgrat les adversitats viscudes al llarg dels segles, sempre ens n’hem sortit, a base d’esforç i d’unió. El nostre escut ho indica molt clarament, Virtus Unita Fortior, la unió fa la força. D’aquesta manera, el nostre sentiment de pertinença s’ha anat arrelant mentre escrivíem la nostra història i definíem el nostre creixement, que ha anat deixant pel camí un ric llegat cultural i arquitectònic. Aquest llegat, en bona part, ha perdurat fins a l’actualitat i és la nostra responsabilitat que així ho segueixi fent perquè en puguin gaudir les generacions futures.
No es tracta únicament de preservar-lo, sinó també de donar-li el valor que mereix. Una excel·lent manera de fer-ho és, sense cap dubte, recuperant-ne la seva esplendor, dotant-lo de nou de la importància que va tenir i que li van professar els nostres avantpassats.
A la parròquia d’Encamp en tenim dos clars exemples. Ràdio Andorra i l’Hotel Rosaleda. Dues icones del segle passat, de la transformació del país i de la seva obertura a l’exterior, una des de l’àmbit de la comunicació, l’altre des del turisme. La pròpia evolució i procés de modernització que va viure el país va portar al tancament de les seves respectives activitats, però el seu valor patrimonial era massa important per deixar-los caure en l’oblit. El Govern ho va tenir clar, partint del fet que el millor homenatge que se’ls podia fer era tornar-los a donar activitat.
Primer va ser l’Hotel Rosaleda. Edifici emblemàtic de l’arquitectura de granit, dels anys 40 del segle passat, el primer hotel considerat de luxe i destinat a un turisme d’alt poder adquisitiu.
El Rosaleda va tancar les portes el 1998 i va quedar en desús. Però va ser un punt a part. Una dècada després, el Govern va aturar-ne l’enderroc després de declarar-lo edifici bé d’interès cultural. I a partir d’aquí, va néixer el projecte que l’ha portat a esdevenir, des del 2019, la seu del Ministeri de Cultura, de la Biblioteca Nacional i de Patrimoni Cultural. Les obres van començar el 2015 i van tenir un cost de 6,8 milions d’euros, deixant com a resultat un espai que respecta arquitectònicament els seus orígens, però acomodant-lo a les necessitats actuals.
La cultura es respira a cada racó del Rosaleda. I encara ho farà més, ja que durant la pròxima legislatura veurà la llum l’Arxiu Nacional, projecte que el Govern ha definit per a l’edifici annex a l’antic hotel. Un espai per dignificar, també protegir, tots aquells documents preuats que narren la història d’Andorra.
La cultura es respira a cada racó del Rosaleda. I encara ho farà més, ja que durant la pròxima legislatura veurà la llum l’Arxiu Nacional
El segon gran exemple d’aquest homenatge merescut al nostre patrimoni, també a Encamp, el trobem a Ràdio Andorra. Edifici emblemàtic del 1938, també de granit. Com a emissora es va donar a conèixer durant la Segona Guerra Mundial amb el mític Aquí Radio Andorra, i va viure el seu auge sobretot als anys 50 i 60, on va arribar a acumular prop de 4 milions d’oients. El seu patrimoni històric també es tradueix en una col·lecció sonora de 200.000 discos de diversos formats. Massa riquesa per deixar escapar.
Aquest passat setembre vaig tenir l’honor d’inaugurar part de les noves dependències del Ministeri de Turisme que s’ubiquen en aquesta instal·lació, juntament amb les d’Andorra Turisme. Han estat uns treballs complexos, pel necessari procés de retirada de l’amiant que s’hi va trobar. S’han invertit 5,2 milions per adequar les instal·lacions, respectant-ne la seva essència i elements emblemàtics, i també per habilitar-hi un circuit museístic que posa en relleu tant els orígens com el valor patrimonial de l’edifici.
El Rosaleda, Ràdio Andorra, són dos exemples de la voluntat del Govern d’homenatjar aquells espais que van contribuir a l’evolució del país i a convertir-lo en el que és en l’actualitat. Des del respecte, perquè el patrimoni no perdi cap engruna del seu valor. També respon a l’aposta de l’Executiu per descentralitzar el territori i aportar activitat a totes les parròquies. Gràcies a aquest propòsit Encamp és ara seu de cultura i turisme. Un altre exemple el tenim amb l’històric Hotel Casamanya, a Ordino, que albergarà les instal·lacions del ministeri d’Agricultura.
De ben segur que en tindrem més els pròxims anys, perquè de patrimoni repartit pel país, afortunadament, en tenim molt, i de voluntat de respectar-lo i potenciar-lo, encara en tenim més.
Article del candidat de la teerritorial de Demòcrates+UP d’Encamp, Jordi Torres, publicat al Bon Dia el 2 de març del 2023.