Articles d'opinióGemma Riba

Cultura popular i identitat

Fa una setmana celebràvem el Carnaval. L’hem pogut gaudir a cada parròquia amb la seva idiosincràsia i intensitat: és la riquesa de les tradicions a Andorra, on conviuen carnavals com el d’Encamp –ben arrelat i esperat–, el de Canillo, amb els centenaris arlequins, les bruixes de Sant Julià o la vistosa rua de la capital i Escaldes. A Ordino aquests darrers anys, des del món associatiu, s’ha treballat de valent per recuperar i arrelar de nou festes pròpies.

El Carnaval n’és un exemple, amb el Carnestoltes penjant a la plaça 25 anys després. Ja s’havia recuperat l’Ossa –una de les festes de més marcat caràcter pirinenc i recentment inclosa com a Patrimoni immaterial de la humanitat per la Unesco–, els Contrabandistes o les falles de Sant Pere.

Aquestes festes formen part del nostre patrimoni, de la nostra història, i són part de la nostra identitat. Són fruit de la gran tasca del món associatiu de la parròquia amb l’empenta de l’Associació de Cultura Popular i la complicitat de l’Esbart Valls del Nord, la Coral Casamanya, el Grup Artístic i els grallers i tabalers.

Des de les institucions i des d’ACO-DA som conscients de la necessitat i importància d’aquest teixit associatiu, i és per aquest motiu que hem procurat acompanyar aquestes iniciatives: quan la societat civil i les institucions van de la mà el país avança. Perquè és una voluntat compartida que sorgeix de la necessitat de recuperar la nostra identitat i salvaguardar la cultura popular preservant-la, difonent-la i divulgant-la.

Es tracta d’una eina de gran valor social perquè fomenta la integració i la cohesió, que al mateix temps genera un sentiment de pertinença. En aquest sentit, cal continuar donant suport i acompanyament a les associacions que vetllen i treballen per a la preservació de la nostra cultura, que l’adapten als nous temps.

Són els ambaixadors de les nostres tradicions que donen valor a la parròquia i per extensió al país i al Pirineu. Cal, per tot plegat, seguir el camí junts perquè la cultura popular forma part de la nostra identitat.

 

Article de la Candidata de la llista nacional de Demòcrates, Gemma Riba, publicat al Diari d’Andorra el 28 de febrer del 2023.

Etiquetes: Articles d'opinió, Gemma Riba

Articles relacionats

Un projecte nacional tot defensant Canillo
Homenatge al nostre patrimoni