El candidat de Demòcrates a cap de Govern d’Andorra, Xavier Espot, ha intervingut aquest dimarts al matí al Consell General en el Debat d’investidura, per desgranar les línies essencials del seu programa de Govern, si els consellers i conselleres generals li fan confiança per liderar l’Executiu quatre anys més. Només començar, ha volgut ressaltar que el projecte de Demòcrates (amb el suport d’Acció i de Ciutadans Compromesos) per a Andorra serà “obert, amb una proposta que aplicarem sense dogmatismes, que adaptarem a unes circumstàncies tant canviants com imprevisibles i que estarem disposats a enriquir amb les visions i aportacions de tothom”. Per aquest motiu s’ha compromès a governar amb “mà estesa, transparència” i a complir amb el pacte que el 2 d’abril “vam subscriure amb les ciutadanes i ciutadans d’Andorra”.
Per exemplificar aquesta voluntat dialogant amb la resta de forces polítiques, Espot ha ofert dos pactes d’Estat en qüestions que demanen “consensos més amplis i transversals”. Concretament, un “per definir les relacions d’Andorra amb la Unió Europea i un al tomb de la Seguretat Social”. En el cas del primer, a més, l’ha obert també a Liberals i Terceravia “perquè han tingut un paper rellevant en l’evolució política dels darrers anys”, així com als actors econòmics i socials. Pel que fa al de la Seguretat Social, el candidat Demòcrata també l’ha estès més enllà de l’arc parlamentari, fins a “la societat civil representada al consell d’administració de la CASS i al Consell Econòmic i Social”. Aquí s’hi inclouria la reforma del sistema de pensions per fer-lo sostenible per a les noves generacions, però també la reforma del sistema públic de salut -que també es podria plasmar amb un pacte d’Estat-, per poder “implementar una gestió acurada que faci compatible el manteniment i millora de la qualitat, amb la sostenibilitat i l’equitat”. Caldrà, en aquest sentit, incidir en la reforma sanitària, la consolidació de la via preferent, la millora de les infraestructures o la cooperació transfronterera, entre d’altres.
Ofereix a la resta de forces dos pactes d’Estat, un per a Europa i un per a la Seguretat Social, qüestions que demanen consensos amplis i transversals
A banda dels pactes d’Estat en matèria d’Europa i de salut, Espot ha detallat d’altres grans projectes i reformes necessàries a desplegar els propers quatre anys, cridats també a marcar l’esdevenir del futur del país. Evidentment tema cabdal serà l’habitatge, on cal saber “combinar accions a curt termini amb polítiques a llarg termini, posant l’èmfasi en l’oferta a preu assequible”. Donant continuïtat a mesures com la política d’adquisició o lloguer d’immobles, i reforçant també la cooperació publico-privada, els incentius econòmics, fiscals i urbanístics.
Molt vinculat a l’habitatge s’hi situa el creixement urbanístic equilibrat. En aquesta línia, el candidat Demòcrata ha defensat una modificació de la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme, amb diàleg amb els comuns i la societat civil, “per dur a terme polítiques que s’anticipin al creixement urbà, l’encarrilin per fer-lo respectuós amb el paisatge, i sostenible des del punt de vista social i mediambiental”. També en matèria de medi ambient, ha defensat l’impuls “decidit a les fonts renovables i a l’increment de la sobirania energètica”, amb projectes com el parc eòlic del Maià o un pla d’ajuts directes per incentivar la producció i l’autoconsum d’energies renovables per part de particulars.
Pel que fa a infraestructures, ha garantit prioritat amb la desviació de la Massana i Ordino, així com a la de Sant Julià de Lòria, afegint que si encapçala el Govern estudiarà l’arribada del ferrocarril a Andorra a través del finançament del Banc Europeu d’Inversions, així com el desdoblament de la connexió viària amb França. Espot també ha dedicat uns minuts a defensar el manteniment i millora de la competitivitat dels sectors tradicionals, especialment amb un acompanyament al sector agrícola i ramader, i al comerç “en clau de qualitat”.
D’altres projectes són una nova Llei del català per incentivar el coneixement i ús de la llengua oficial en tots els àmbits de la vida social, la reforma del Codi de procediment penal, una nova llei en matèria concursal i una revisió de la Llei qualificada de nacionalitat. També ha garantit una reforma fiscal “consensuada amb els comuns” per establir una agència tributària única i per aconseguir que el “nostre sistema fiscal continuï sent senzill i entenedor” per a les famílies i empreses.
Finalment, ha garantit treball per eximir de responsabilitat penal les dones que decideixin interrompre de forma voluntària l’embaràs.
Espot ha acabat la seva intervenció demanant la confiança del Consell General per poder formar Govern i “donar compliment a les expectatives i esperances dipositades pels ciutadans d’Andorra”.
El debat d’investidura es reprendrà demà dimecres a les 9h30 perquè el segon candidat, Cerni Escalé (per a Concòrdia i el PS), ha patit una indisposició durant la seva intervenció. La reprendrà demà amb l’inici de la sessió parlamentària.