Aquesta setmana, Andorra es converteix en punt neuràlgic de la gastronomia de qualitat. La parròquia d’Escaldes-Engordany acull, per quart any consecutiu, l’Andorra Taste, el Congrés internacional de cuina d’alta muntanya. L’esdeveniment combina una part més professional, la qual compta amb la participació de cuiners de renom d’arreu del món, amb unes jornades populars que tindran lloc aquest cap de setmana, i en què xefs del país compartiran les seves propostes culinàries. Tot plegat, amb l’accent posat en la gastronomia d’alta muntanya i el respecte pel producte local.
Podem afirmar que es tracta ja d’un esdeveniment plenament consolidat pel que fa a la dimensió professional, com ho demostra el fet que enguany compta amb figures de primer nivell, com ara el xef Ferran Adrià (guardonat durant l’Andorra Taste amb el premi Taste Award 2025). Ahir es van inaugurar la quarta Trobada internacional de cuina d’alta muntanya, amb la participació d’un centenar de cuiners, productors i professionals d’entorns muntanyosos d’arreu del món. Compta amb ponències i taules rodones per debatre sobre el futur i les novetats del sector, i demostracions en directe de plats innovadors, entre d’altres. Pel que fa a l’àmbit popular, el públic local espera amb ganes unes jornades en què, durant tres dies, els millors cuiners del país apropen les seves creacions a tothom, a peu de carrer, acompanyades de música en viu, tallers infantils i showcookings.
L’Andorra Taste és un element clau per posar en valor la gastronomia del nostre país i posicionar-la com un dels pilars fonamentals de la proposta de valor d’Andorra com a destinació turística de qualitat
Cal destacar també que l’Andorra Taste és un element clau per posar en valor la gastronomia del nostre país i posicionar-la com un dels pilars fonamentals de la proposta de valor d’Andorra com a destinació turística de qualitat. Ara bé, aquest atractiu no seria possible sense els incansables esforços de la iniciativa privada. Sense la voluntat de millora constant, l’orientació al producte i al client, i el compromís dels professionals del sector gastronòmic del país, aquesta iniciativa no tindria sentit. El suport públic hi dona visibilitat, però el mèrit principal de l’èxit de l’esdeveniment és dels nostres restauradors.
Des d’aquí vull agrair-los i felicitar-los per la seva tasca incansable, dia rere dia que, evidentment, també es plasma durant les jornades de l’Andorra Taste. Cada any se superen, deixen la seva empremta i fan palesa la seva passió pel sector, així com les ganes de col·laborar i treballar en equip per un projecte comú.
Edició rere edició és evident el retorn positiu d’aquest esdeveniment, i com a país hem de continuar apostant per iniciatives que generin beneficis tangibles: en reputació internacional, en activitat econòmica, en dinamització social i en la promoció del nostre patrimoni gastronòmic.
Des del Grup Parlamentari Demòcrata celebrem els bons resultats de l’Andorra Taste, impulsada per Andorra Turisme, amb el Ministeri de Turisme i el suport del Comú escaldenc. Alhora, reafirmem el compromís de seguir treballant i donant suport a iniciatives des del prisma de la qualitat, la visió de futur, mantenint les arrels i obrint noves portes a esdeveniments que atreguin un públic nombrós. Amb estratègies innovadores, però coherents amb la nostra identitat de país, Andorra projecta una imatge de destinació de qualitat en tots els sentits.
Article de la consellera general del Grup Parlamentari Demòcrata, Meritxell López, publicat al BonDia el 18 de setembre del 2025.