La segona edició de la Jornada Martí Salvans ha posat de manifest la necessitat de crear les condicions i les eines per a que la ciutadania pugui participar en el procés de presa de decisions i perquè ho faci des de la perspectiva de la col·lectivitat i del bé comú. Aquesta ha estat una de les principals conclusions dels professionals i experts que aquest dissabte han participat a la jornada dedicada a debatre a l’entorn de la Participació Ciutadana.
La jornada es reivindica com un espai necessari de reflexió i d’anàlisi interna per posar en qüestió i trobar respostes a temes que la societat demanda. Així ho ha expressat Roser Suñé, vicepresidenta de Demòcrates i una de les impulsores d’aquesta iniciativa, durant les paraules de cloenda que ha pronunciat davant la quarantena de persones que han pres part de la matinal de debat i reflexió celebrada aquest dissabte a Escaldes-Engordany.
El programa ha arrencat després de les paraules de benvinguda de l’exsecretari general de Demòcrates, Esteve Vidal, de la mà del comissionat de Participació Ciutadana de l’ajuntament de Barcelona, Fernando Pindado, qui ha analitzat en la seva conferència els diferents models de participació com a element clau per garantir l’evolució democràtica d’una la societat.
Les taules de treball, moderades per la periodista Eva Arasa, han abordat la Participació Ciutadana des del punt de vista del futur de la democràcia i com a eina de transformació social. Hi han pres part l’excònsol menor d’Andorra la Vella i exconseller de Participació de la capital, Marc Pons; el mediador, Ramon Tena, el director del CRES, Joan Micó; l’experta en drets culturals i amb una trajectòria de 20 anys a la UNESCO, Montserrat Martell; el politòleg i antropòleg andorrà Yvan Lara i l’experta en intervenció social i participació ciutadana, Carmen Gonzàlez.
Entre les principals conclusions sorgides del debat, els experts s’han mostrat convençuts del fet que la participació ciutadana requereix tirar endavant des del convenciment de les dues parts implicades, institucions i ciutadania, i que la creació d’aquests mecanismes de participació han de partir d’un nou marc d’actuació general que en defineixi unes prioritats socials ajustades a les aspiracions de la ciutadania.
Un procés que, s’ha reconegut, no és fàcil de fer i que comença, tal com ha apuntat el conferenciant de la jornada, Fernando Pindado, per l’intercanvi d’arguments i d’opinions per al qual cal identificar i mobilitzar les persones i col·lectius concernits.
La Jornada Martí Salvans es va crear amb l’objectiu de generar espais de reflexió i de discussió entre militants i simpatitzants que permetessin analitzar d’una forma serena i detinguda temes de fons que poguessin traduir-se en una millora de la qualitat democràtica i dels paràmetres de transparència i de proximitat amb la societat. La iniciativa és oberta al públic i gratuïta.