Carles Enseñat
Articles d'opinióCarles Enseñat

Alcohol, comerços i menors

L’augment del consum d’alcohol entre els menors és un fet constatat al qual no podem girar l’esquena. I comencen cada vegada més joves, als 13-14 anys. O abans.

El legislador no pot obviar la problemàtica i ha d’actuar. És en aquesta direcció que els grups de la coalició hem entrat modificacions, en forma de proposició de llei, a la Llei de seguretat pública.

Les aportacions completen el text legal aprovat fa gairebé un any. Destaco especialment la que preveu un càstig més contundent als comerços que venen alcohol a menors d’edat. Facilitar l’accés a l’alcohol als joves és una conducta gravíssima, són persones que encara no són prou madures per entendre els perjudicis de consumir-ne i que no controlen els seus hàbits de conducta quan es troben en un estat important d’embriaguesa. Plantegem penes de fins a un any de presó i multes de 6.000 euros.

Facilitar l’accés a l’alcohol als joves és una conducta gravíssima, són persones que encara no són prou madures per entendre els perjudicis de consumir-ne

Controlar la venda d’alcohol a menors és una manera d’acabar també amb el botellón, una pràctica que, malauradament, es repeteix massa sovint en esdeveniments de caràcter popular i festiu. Fer botellón pot acabar derivant en incidents de desordre públic com els que, per exemple, van tenir lloc la darrera festa major de Sant Julià. Aldarulls, baralles, injúries a la policia, veïns que no podem dormir… Tot ells, elements que distorsionen la convivència a les poblacions. En aquest sentit, la proposició de llei acota més on de la via pública es pot consumir.

Tot i que, i en aquest punt vull insistir, no encarem el problema del botellón tant des del vessant del desordre públic, sinó perquè ens preocupa la salut dels joves andorrans. I és per aquest motiu que hem introduït una disposició addicional a la llei per encomanar al Govern que actualitzi el pla nacional contra les drogodependències, partint de les noves realitats socials. Perquè és tant o més important la prevenció que les mesures punitives que es puguin aplicar.

És tant o més important la prevenció que les mesures punitives que es puguin aplicar

La coordinació entre els implicats és indispensable per allunyar entre els menors el concepte d’alcohol i diversió. En aquest punt, la revisió del pla també s’ha de focalitzar a garantir la implicació de les famílies en aquest procés educatiu. A la vegada, els ha de poder donar eines, perquè no se sentin perdudes sobre com actuar amb els seus fills.

Etiquetes: Articles d'opinió, Carles Enseñat

Articles relacionats

L’atenció a la gent gran: la importància de sentir-se com a casa
Ribbentrop-Mólotov (part II)