Articles d'opinióMeritxell Alcobé

Andorra defensa els drets dels infants

Un any més, aquest 20 de novembre, hem celebrat el Dia Internacional dels drets dels Infants, un dia per reivindicar el benestar i els drets dels nens i nenes d’arreu del món. L’any 1954, l’Assemblea General de les Nacions Unides va recomanar que es constituís un Dia Universal de la Infància i també va suggerir als governs que el celebressin, en la data que cadascun decidís més convenient. L’ONU ho celebra el 20 de novembre, en commemoració a l’aprovació de la Declaració dels Drets de l’Infant de l’any 1959 i de la Convenció sobre els Drets de l’Infant del 1989.

La celebració d’aquest dia està motivada pel desig social de donar un impuls positiu al reconeixement del dret a la salut, a la vida, a l’educació, a la protecció, al desenvolupament, a la millora de qualitat de vida i al respecte per les opinions dels infants, independentment del lloc del món on hagin nascut.

L’objectiu és recordar a la ciutadania que els nens són un col·lectiu vulnerable i que pateix més les crisis i els problemes del món. Sense cap dubte, els infants, com a col·lectiu social, pot inscriure’s històricament en l’apartat de vulnerables.

Han passat 35 anys des de l’aprovació de la Convenció, i la major part dels països (cal recordar que 196 l’han avalat, fet que la converteix en el tractat més ratificat de la història), han realitzat accions als llarg dels anys per protegir, defensar i divulgar els drets dels nens i les nenes. Entre ells, Andorra, que el 2019 va aprovar la Llei dels drets dels infants i adolescents, per donar conformitat a aquesta Convenció.

Però, malauradament, la fragilitat dels infants continua sent present en l’actualitat i, a més, s’ha ramificat. Darrerament, s’han posat en relleu les amenaces que representen les tecnologies emergents com ara la intel·ligència artificial, la realitat virtual o la innovació robòtica.

En aquesta problemàtica se centra la Declaració conjunta contra l’explotació i els abusos sexuals infantils,  impulsada per Andorra en el marc del Consell d’Europa, juntament amb Bèlgica, Luxemburg, Mònaco, San Marino i Eslovènia. S’ha fet en el marc del Dia internacional per a la Protecció dels infants contra l’explotació i els abusos sexuals, que es commemora cada 18 de novembre. El text ha rebut el suport de 42 estats membres i de la Unió Europea.

La declaració es va presentar aquest dimarts durant la 1.512a sessió de delegats de Comitè de ministres del Consell d’Europa. En aquesta ocasió l’ambaixador representant permanent d’Andorra al Consell d’Europa, Andreu Jordi, va fer la presentació del text en nom dels països impulsors.

La Declaració assenyala com la diversificació de les eines tecnològiques fa que els riscos per als infants es multipliquin sense parar. Una d’aquestes noves amenaces és la proliferació d’imatges i vídeos falsos, coneguts com a “deepfakes”, tant de nens reals com ficticis. Independentment de l’origen de la imatge i de si el nen representat existeix, és necessari que la difusió d’aquests continguts es consideri delicte penal i que s’adopti una resposta adequada en termes de regulació i sancions. Una altra amenaça és que les imatges virtuals que pot generar la IA poden normalitzar l’activitat sexual amb infants.

La Declaració assenyala com la diversificació de la tecnologia fa que els riscos per als infants es multipliquin. Una d’aquestes noves amenaces són les imatges i vídeos falsos, els “deepfakes”

En aquest sentit, la Declaració remarca la prioritat de l’educació per a l’ús adequat de les noves tecnologies i posa l’accent en la necessitat de reforçar les iniciatives de prevenció i sensibilització dirigides per tots els actors concernits.

Des del Govern i els grups parlamentaris que li donem suport seguirem treballant per garantir una protecció sòlida i integral als infants. Considerem que educar-los en l’ús adequat de la tecnologia continua sent una prioritat, com ho demostra, per exemple, el nou Pla integral per al bon ús de les tecnologies als centres educatius.

Tenim el compromís de continuar impulsant accions, examinar periòdicament les noves tendències i avaluar l’impacte negatiu que pot tenir la tecnologia, per tal de donar respostes de protecció dels drets dels infants. Perquè mereixen créixer en un entorn segur i saludable.

 

Article de la consellera general del Grup Parlamentari Demòcrata, Meritxell Alcobé, publicat al BonDia el 21 de novembre del 2024.

Etiquetes: Articles d'opinió, Meritxell Alcobé

Articles relacionats

Andorra i la dana
John Nash (part 1, 2…i 3)