Notícies

Andorra, epicentre d’Iberoamèrica

3 comentaris

La XXVII Cimera Iberoamericana de caps d’Estat i de Govern, esdeveniment internacional més important que mai havia acollit Andorra, s’ha celebrat aquest dimecres i dijous amb un èxit rotund i importants compromisos ferms per part dels 22 països de la regió. Bona part dels acords concrets se centren en la superació de la crisi sanitària i econòmica derivada de la Covid-19. Durant uns dies Andorra ha estat epicentre de la regió iberoamericana i ha demostrat amb escreix la capacitat organitzativa i de treball multilateral que té malgrat les seves dimensions reduïdes.

Cimera Iberoamericana

La Cimera, celebrada a Soldeu tot i que també s’han fet actes previs al Centre de Congressos d’Andorra la Vella, s’ha celebrat en format híbrid, presencial i telemàtic. A Andorra hi han estat el rei d’Espanya, Felip VI i els presidents del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez; de Guatemala,  Alejandro Giammattei; de la República Dominicana, Luis Abinader; i de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa. Juntament amb el primer ministre portuguès, António Costa, van ser rebuts pel Copríncep Episcopal, Joan-Enric Vives; el representant del copríncep francès, Patrick Strzoda; el Cap de Govern, Xavier Espot; i la Secretària General Iberoamericana, Rebeca Grynspan.

Cimera Iberoamericana

El cap de Govern i president de Demòcrates, Xavier Espot, s’ha mostrat satisfet amb els acords adoptats i ha assegurat que “s’avança cap a una resposta internacional unànime i comuna” a través del multilateralisme. En aquesta línia, ha subratllat la crida que han fet de manera conjunta tots els països de l’espai iberoamericà per assolir un accés universal a les vacunes contra la COVID-19. Espot ha ressaltat que la declaració inclou una demanda a la comunitat internacional i a la indústria farmacèutica per “afrontar la pandèmia de forma global i equitativa”.

El medi ambient i el progrés sostenible també ha estat un altre destacat focus de debat i compromís tractat durant aquesta Cimera històrica.

Cimera Iberoamericana

Podeu recuperar tots els comunicats de la cimera a la web de Govern.

Els líders polítics han adoptat la Declaració d’Andorra, el Compromís sobre Innovació per al Desenvolupament Sostenible i el Programa d’Acció, que han estat acordats per tots, així com també 16 comunicats especials, aprovats per consens.

Cimera Iberoamericana                                                               Cimera Iberoamericana

Etiquetes: Notícies

Articles relacionats

Demòcrates d’Escaldes celebra que la majoria doni continuïtat a la inversió a la part alta de la parròquia
La coalició entrarà una proposició de llei per garantir el vot a les persones amb discapacitat i contrarestar l’acció de Terceravia