Grup Parlamentari DemòcrataNotícies

Canvis a la Llei de Seguretat Pública per endurir les sancions per la venda d’alcohol als menors

Els grups de la majoria (Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos) han presentat aquest dilluns al matí els trets més destacats de la Proposició de llei de modificació de la Llei qualificada de Seguretat Pública que s’entrarà al registre aquest dimecres. Durant la roda de premsa, Carles Naudi d’Areny-Plandolit ha exposat que “aquesta llei és un exercici de responsabilitat després de l’increment del consum d’alcohol i de drogues”, especialment entre els menors. Per part de Liberals ha assistit la consellera Eva López, i per part del grup parlamentari Demòcrata, el conseller Joan Carles Ramos.

En aquest sentit, el text recollirà un enduriment de les sancions per a aquelles persones i/o establiments que venguin alcohol als menors. Passaran a ser delicte, amb penes de fins a un any de presó i 6.000 euros de multa. Fins ara, aquest fet només significava una sanció administrativa. Pel que fa a la cessió d’alcohol a un menor, serà una contravenció penal i podrà ser castigada fins a un any d’arrest i multa de 1.000 euros.

La modificació també farà incís en la delimitació d’un espai públic degudament autoritzat en el qual es permeti el consum d’alcohol al carrer durant les festes majors i altres esdeveniments, limitant el consum sempre a persones majors d’edat. Amb aquest punt, es vol lluitar contra la proliferació del ‘botellón’ detectat sobretot durant els mesos d’estiu.

Un altre dels aspectes que s’ha tingut en compte en la modificació és l’increment de més del 50% del nombre de causes incoades per delictes contra la seguretat viària, segons recull l’informe de la fiscalia presentat durant l’acte d’obertura de l’any judicial el passat més d’octubre. Per a aquest motiu, s’ha afegit una sanció econòmica que oscil·la entre els 600 i 3.000 euros en el cas de la conducció sota els efectes d’alcohol o drogues. Les sancions poden arribar als 6.000 euros en el cas de conductors professionals amb vehicles de passatgers.

S’ha afegit una sanció econòmica que oscil·la entre els 600 i 3.000 euros en el cas de la conducció sota els efectes d’alcohol o drogues

Més prevenció i educació

Els grups impulsors d’aquesta modificació són conscients que cal potenciar la prevenció i l’educació del més joves per evitar que s’iniciïn en el consum d’alcohol i drogues. En aquest sentit, reclamen que la modificació de la llei s’acompanyi per part de Govern de la creació de programes i de les actuacions necessàries per reduir-ne el consum.

Aquest fet es recull en el text a través d’una disposició addicional, en la qual s’encomana a Govern perquè en el termini de tres mesos procedeixi a l’actualització del Pla Nacional contra les drogodependències tenint en compte les noves realitats socials, una major coordinació entre els ministeris implicats i la implicació de les famílies i joves en el procés.

Joan Carles Ramos

Etiquetes: Grup Parlamentari Demòcrata, Notícies

Articles relacionats

Compromís de les candidatures de Demòcrates i d’En Comú per lluitar contra la violència de gènere i ajudar les víctimes d’aquesta “xacra social”
‘Units fem’, lema per agrupar diferents sensibilitats a Andorra la Vella, Encamp i Ordino